Спорт Други Олимпийската ни плувкиня

balgari.bg

Олимпийската ни плувкиня

Таня Богомилова - единствената българка - олимпийска шампионка по плуване, е родена на 30 юни 1964 г. в София.
Започва да тренира плуване на 6-годишна възраст. Първият й треньор е Петър Костов. На 14 години става майстор на спорта.
На Олимпиадата в Москва през 1980 г. Таня се класира девета в бруста - коронната й дисциплина. На Европейското първенство през 1981 г. е четвърта.
Върховото представяне на Таня Богомилова на европейски първенства е през 1985 г. в София - печеби златен (200 м бруст), сребърен (100 м бруст) и бронзов медал (щафета 4 по 100 м смесена).
На световното първенство по плуване в Мадрид през 1986 г. Богомилова взима сребро на 200 м бруст и бронз на 100 м. На Олимпиадата в Сеул Таня Богомилова печели шампионската титла на 100 м бруст с олимпийски рекорд, който остава неподобрен 12 години. Обявена за спортист на 1988 г.
Активно се състезава до 1991 г., след което прекратява кариерата си и става треньор в Гърция.
През 2000 г. Таня Богомилова се връща в България и започва работа в Държавната агенция за младежта и спорта. През 2002 г. е избрана за изпълнителен директор на Българската федерация по плувни спортове, а в момента е генерален секретар на БФПС.
Омъжена е за треньора си Георги Дангалаков, имат две деца.

Гледайте Таня Богомилова в "Нека говорят"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.