Спорт Други Кумирът на Япония

balgari.bg

Кумирът на Япония

Калоян Махлянов - Котоошу

Калоян Махлянов - Котоошу, е роден на 19 февруари 1983 година в лясковското село Джулюница.
Калоян е 16-ият чужденец и първият българин, състезаващ се в най-силната категория в сумото.
На 24 май 2008-а Котоошу влезе в историята на сумото, като стана първия европеец, спечелил Купата на императора.
През 2000 г. той е определен за най-добрия в Европа за възрастта си в категория до 100 кг. През май 2002 г. като студент се състезава в открития шампионат по сумо в Германия и е представен пред йокодзуна Котодзакура - по това време ръководител на школата Садогатаке.
През 2002 г. дебютира на професионалното дохио. Следващата година претърпява травма на коляното и му е препоръчано да не участва в състезанията, но въпреки това се бори и завършва с 6 победи и една загуба.
До март 2003 г. Котоошу преминава последователно през дивизиите джонокучи, джонидан, санданме и макушита. Така получава статус на секитори и правото да се състезава в категория джурю.
След само два турнира в джурю дебютира във висшата дивизия макуучи, която обединява 42-мата най-добри сумисти.
Стартът на Котоошу в макуучи идва едва след 11 турнира, което е рекорд в професионалното сумо.
През 2005-а Калоян влиза в санияку - елитната горна част на макуучи, с ранг комусуби.
След неуспешен турнир е понижен до маегашира 5, но след още един турнир отново е комусуби и скоро след това - секиваке, а през декември същата година получава престижния ранг одзеки.
През юли 2005 г. на турнира в Нагоя Калоян започва със серия от 12 победи, като побеждава йокодзуна Асашорю, прекъсвайки серията от 24 поредни победи на монголския сумотори.
Следват още два успешни турнира с ранг секиваке, още една победа над йокодзуна Асашорю, три поредни втори места в крайното класиране, общ резултат от трите турнира 36-9. Това е достатъчно Котоошу да бъде издигнат в ранг одзеки - голям шампион. Така Калоян Махлянов става първият европеец и едва петият чужденец в историята на професионалното сумо, достигнал престижния ранг. Само шестима сумисти, родени извън Япония, са ставала одзеки.
През май 2008 г. Махлянов спечели първата си Купа на императора, с което стана първият европеец с турнирна победа.
В началото на 2014-а Махлянов премина процедурата по придобиване на японско гражданство. С ранг секиваке, Калоян е първият европейски сумист с японски паспорт. Той прие и фамилията на съпругата си Асако Андо, с която имат син Кирил. Така преодоля първото препятствие към започване на треньорска кариера. Калоян Андо все още няма лиценз за треньор "ояката", но като бивш "озеки" може да работи като наставник в течение на три години след приключване на кариерата си на борец, като в този период ще запази прозвището си Котоошу.

"Котоошу" означава "европейското кото", а "кото" е традиционен японски музикален инструмент с тринайсет струни.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.