Спорт Други Блондинка зад волана

balgari.bg

Блондинка зад волана

Нашето момиче в мъжкия спорт - Екатерина Стратиева, е родена на 5 октомври 1982 година.
Завършва Средното художествено училище за приложни изкуства, а след това - Националната художествена академия с бакалавърска степен по графичен дизайн и магистърска - по рекламен дизайн. Започва работа в рекламна агенция.
Но любовта към моторите я отвежда в Националната спортна академия. Тренира със Стоян Апостолов, взима лиценз от неговия отбор "Елена Рали тим". Първите си стъпки в автомобилизма прави през 2005-а, когато участва в планински шампионат и завършва втора в клас Х1.
През 2006-а Катя участва в планински и рали-шампионат и печели планинската надпревара.
След година потвърждава постижението си, става и вицешампион в рали-шампионата. Участва и в международни състезания - в "Хелла Рали" в Словения и в сръбското "Ю рали".
За девет сезона зад волана от 100 старта Стратиева има над 80 приза. Сред тях е купата за рали-пилот номер 1 сред жените от световната ранглиста за 2012 г., както и купата в памет на Ричард Бърнс (световен шампион, починал на 34 г. от тумор в мозъка) за млад талант при пилотите. За пръв път отличието се присъдено на българин, при това жена.

Още за чаровната пилотка разказва "24часа"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.