Спорт Други Непобедим на европейското татами

balgari.bg

Непобедим на европейското татами

Сенсей Валери Димитров е роден на 24 октомври 1981-ва.
Започва да се занимава с киокушин през 1995 г., а от 1997 г. се състезава за АСКК "Тракия" - Пловдив, и е неизменно в челната тройка на републикански състезания за юноши старша възраст и мъже.
Двукратен носител е на купа "Верея" (1999 и 2000 г.), както и на трофея за най-техничен състезател от същото състезание. При дебюта си на републиканско първенство за мъже в Пловдив (1999) Димитров се класира втори в категория до 78 кг, като отстъпва само на по-рутинирания и опитен състезател сенпай Марин Петров. През 2000 г. на републиканското за мъже в София става шампион. Същата година печели и турнира "Супер гард", както и купата за най-добър състезател на турнира.
Четирикратен носител е на купата за най-техничен състезател от републикански турнири.
При дебюта си на европейско първенство през 2001 г. в Испания снсей Димитров става шампион до 80 кг, присъдена му е и купата за най-техничен състезател. Чупи и най-голям брой дъски, с което печели и купата за тамешивари. Това състезание остава в историята на българския киокушин като единственото с двама европейски шамиони, и то при дебют. Президентът на Световната карате организация Кенджи Мидори, впечатлен от качествата на сенсей Димитров, кани българина да тренира в Япония два месеца, както и да участва в два японски турнира и няколко лагера.
В Страната наизгряващото слънце Димитров печели и двата турнира, в които участва - в Амами и Фукуока.
На Европейското първенство в Унгария през същта 2001-ва Валери Димитров става шампион в абсолютна категория. През 2003 г. на Европейското в Литва се класира втори до 80 кг.
Световното първенство в Токио през октомври същата година му носи четвърто място (поради травма). Това класиране е най-големият успех за българския киокушин засега.
През 2005 г. сенсей Димитров се завърща на състезателното татами. Става европейски шампион в Дания и носител на световна купа в средна категория в Осака.
На следващата година отново е републикански шампион и носител на купата за най-техничен състезател. На Европейското в Будапеща печели и 4-те си срещи с ипон и отново му е присъдена купата за най-техничен състезател.
През 2007 г. сенсей Димитров става европейски шампион за трети път - нокаутира всичките си петима противници до финала.
На 9-ото световно първенство стига до челната тройка, като губи само на полуфинала от шампиона Такаюки Цукагоши. Удостоен е и с приза за най-техничен състезател на турнира.
През 2008 г. става за шести път европейски шампион, този път в Пловдив, пред родна публика.
Година след това за първи път става европейски шампион в тежка категория - така е единственият, печелил европейски титли в три различни категории. На Световната купа в Санкт Петербург отново е първи, пак в тежка категория. Това е втората титла от световна купа за Димитров.
През периода 2010-2013 г. Сенсей Димитров остава непобедим на европейското татами, като печели всички първенства, включително и в абсолютна категория.
През 2013 г. става и за трети път световен шампион на Световното първенство на категории в Литва. След шампионата защитава успешно 4-ти дан.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.