Спорт Други С бронз от бяла олимпиада

balgari.bg

С бронз от бяла олимпиада

Най-успешната ни биатлонистка Ирина Никулчина е родена на 8 декември 1974 година в Разлог.
В биатлона е от 1998 г., след като участва на Олимпиадата в Нагано като ски-бегачка. В ски-бягането се състезава и в Лилехамер през 1994-та. Кара със ски "Фишер", стреля с пушка "Аншуц". Тренира при Иван Кераджиев (който е и неин съпруг) и Боран Хаджиев, наставник по стрелбата й е украинският специалист Василий Мукшин.
Най-доброто класиране на световни първенства на Ирина е в Холменколен (Норвегия) през 2000 г. - 6-а в щафетата и 10-а на 7.5 км.
За световната купа е 41 пъти сред първите 25-има, има едно трето място индивидуално и две трети места с щафета.
На Олимпийските игри в Солт Лейк Сити през 2002 година Ирина Никулчина печели бронзов медал на 10 км. Състезава се и на 15- и 7.5-километрова дисциплина.
На същата олимпиада заедно с Павлина Филипова, Ива Карагьозова и Екатерина Дафовска стигат до 4-то място в щафетата 4 х 7,5 км с постижение 1:29.25.8. Никулчина е на втори пост. Малко не достига на нашите момичета да спечелят бронзов медал.
Освен тези олимпийски отличия Ирина има два бронза в спринтовете от Световната купа в Поклюка 1999 и Руполдинг 2002.
Ирина Никулчина има малък семеен хотел в Банско. Майка е на момченце.

Видео гледайте тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.