Спорт Други От планината с любов

balgari.bg

От планината с любов

Доцент Сандю Бешев е роден на 18 март 1934 г. в село Баховица, Ловешко.
Пословичен любител на планината, Бешев има уникална съдба - той е човекът, изкачил най-много върхове ­- над 500, и написал най-много книги за върхове - 14.
Само на Митикас, на планината на Зевс Олимп, е бил 40 пъти!
Един от шестимата българи е, покорили на 19 август 1967 г. за пръв път връх над 7 хиляди метра – Ленин (7134). Осъществил е множество изкачвания на почти всички категоризирани маршрути по нашите планини. Неколкократно е катерил върхове в Татрите, Алпите, Кавказ, Памир и др. Има изкачвания и по върховете на Андите и Монголия.
Пътят на Сандю Бешев към алпинизма тръгва от Алпийската школа на Мальовица. Става и инструктор. Завършва ВИФ (сега НСА), където е любим ученик на Георги Атанасов - Джиджи, единствения професор по алпинизъм в света. Двамата с Джиджи са първите, които катерят и през зимата -­ стената на Мальовица, Злия зъб, Еленин връх. Бешев има 36 зимни изкачвания на стената на Мальовица - един от най-трудните обекти за катерене у нас и символ на българския алпинизъм.
В продължение на 40 години Бешев се занимава с научното изследване на историята и развитието на българския и световния алпинизъм. Защитил е докторат и се е хабилитирал като доцент в Аграрния университет - Пловдив, където работи от 1961 до 1994 г.
Публикува над 300 научнопопулярни статии за алпинизма.
Кръстник е на повече от 15 върха, благодарение на него два върха - в Кавказ и Кордилерите, носят името България.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.