Спорт Други Останал горе

balgari.bg

Останал горе

Христо Проданов

Христо Проданов е роден в Карлово на 24 февруари 1943-та.
Едва 14-годишен, предприема първия си дълъг преход през връх Ботев.
Запалва се по алпинизма, срещайки двама катерачи в Стара планина.
Още тийнейджър, обикаля цяла България и изкачва всички наши върхове. През 1962 г. започва да катери и в чужбина.
1976-а е годината, когато покорява алпийския връх Матерхорн, където в продължение на седмица, заедно с Трифон Джамбазов, са принудени да останат в изчакване на силна снежна буря.
Следват няколко седемхилядника - Ленин, Ношак, Комунизъм, Корженевска.
На 30 април 1981 г. в 13.45 ч. Христо стъпва на четвъртия по височина връх в света - Лхотце (8516 м). Така става първият българин, изкачил осемхилядник.
Минават три години, през които Проданов се готви за изкачването на Покрива на света. На 20 април 1984 г. карловецът започва похода, който го превръща в легенда. В 5.45 часа сутринта Христо тръгва заедно с шерпа Ринджи по най-трудния маршрут към Еверест - западния (непалския) склон, наричан още Жестокия път.
Първоначално Христо е трябвало да се изкачва заедно с Иван Вълчев, но в последния момент се решава с него да е Ринджи. По план двамата трябва да са третата двойка, отправила се към върха, но те са много бързи и изпреварват другите групи.
На 8200 метра пред тях стои 90-метрова отвесна скала. Българинът се изкачва без проблем, но шерпът не успява. Проданов опитва да помогне на Ринджи да се изкачи и губи много сили и енергия, преди да се реши да продължи сам.
В 18.15 часа по радиостанцията се чува гласът на Христо Проданов - той е на върха! Стигнал е от базовия лагер дотук за 33 дни - рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и едва четвъртият в света, който успява да покори първенеца сам и без кислород.
Горе Христо остава 33 минути. Решава да се върне по същия опасен маршрут, и то по собствените си стъпки - нещо, което друг алпинист не е правил. По пътя надолу силна буря принуждава Христо да чака на открито на 8700 м височина без спален чувал, храна и вода. Температурата е -42 градуса, а мястото се нарича Зоната на смъртта. Сигналните ракети в пистолета му се оказват негодни.
Започва спасителна операция - всички, които се намират близо до Еверест, се отправят към върха. Според думите на Христо, той най-вероятно се намира някъде до Голямата сива кула. Людмил Янков е един от онези, които веднага тръгват да го търсят. За рекордно кратко време успява да стигне почти до върха и не се подчинява на заповедта да прекрати търсенето поради лошите условия. Изминава разстоянието от 1330 метра на един дъх - безпрецедентна саможертва и героизъм. Янков прави нечовешки усилия да открие приятеля си и е на ръба на силите си, но в крайна сметка времето и падането на нощта го принуждават да спре на височина 8500 м.
На 22 април 1984 г. в 19.45 часа гласът на Христо Проданов прозвучава за последен път по радиостанцията...

От http://iskamdaznam.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.