Спорт Други "Зелената" Маги

balgari.bg

"Зелената" Маги

altМагдалена Малеева е родена на 1 април 1975-а в София.
Маги е най-младата от тенистриото "сестри Малееви". Стъпва на корта осемгодишна. Кариерата си като професионална тенисистка Магдалена започва през 1989 г., когато е на 14 години. Остава сред най-професионалистите шестнайсет години и през октомври 2005-а спира да се състезава, след като е изиграла 729 мача.
Пътят на Маги Малеева до голяма степен е предопределен от семейната традиция. Неин пръв треньор е видната ни специалистка Юлия Берберян, пред очите на Маги е примерът на по-големите й сестри - Мануела и Катерина, които също имат успешна кариера в тениса.
Маги става европейска шампионка за девойки до 14 г. през 1988 г. Първата си голяма титла печели в Сан Марино през лятото на 1992 г. С това Малееви стават първите три сестри, спечелили турнир от веригата на дамската асоциация WTA.
Сред големите успехи на Маги са и победите в турнира в Москва, който тя печели три пъти - през 1994, 1995 и 2002 г. За да извоюва последната си титла от този турнир Магдалена надиграва Винъс Уилямс, Амели Моресмо и Линдзи Дейвънпорт.
С победата в Бирмингам през 2003 г. Маги става една от малкото тенисистки, печелили турнири на всички основни настилки. В края на 1999 г. с победите си в два поредни турнира - в Патая и Сержи Понтоа, тя постига 15 последователни мача без загуба. Има общо 60 седмици в топ 10, а през януари 1996-а става номер четири в световната ранглиста.
Капитан е на българския тим за Фед Къп, записва общо 41 мача (24 победи и 17 загуби) за престижната купа.
Сред успехите на Магдалена се нареждат и участията на олимпиадите в Барселона, Атланта и Атина, победата в Ориндж Боул, както и в неофициалното европейско първенство на закрито Цюрих Опън.
През 2004 година Маги Малеева, заедно със семейството си, създава Тенисклуб "Малееви" в София. През същата година, заедно с Марин Кожухаров, основава модната фирма "Капаска". През 2006 г. отново чаровната ни тенисистка е в основата на "Био България" - компания за производство и дистрибуция на биопродукти, и влиза в управителния съвет на Фондация за биологично земеделие "Биоселена".
През 2006 г. Маги Малеева прави сайта goricka.bg, който пропагандира екологосъобразен начин на живот.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.