Спорт Други Снежната кралица

balgari.bg

Снежната кралица

altЕкатерина Дафовска е родена на 28 ноември 1975 г. в родопската перла Чепеларе.
15-годишна, Катя се записва в спортния клуб в родния си град и започва да се занимава с биатлон.
Печели първия и засега единствен златен медал за България от зимна олимпиада - в Нагано през февруари 1998 г. в дисциплината 15 километра индивидуално.
Преди обаче да покори олипийските върхове в белия спорт, Дафовска методично се изкачва по стълбицата на успеха. През 1995 г. заема трето място в индивидуалната дисциплина на световното първенство в Антхолц, а две години по-късно отново е трета индивидуално на световното в Орсбли.
След олимпийското злато Катя продължава да се състезава с неугасващо желание за победа - през 2002 г. на олимпиадата в Солт Лейк Сити е пета, но през 2004-та извоюва европейската титла в Минск в индивидуалната дисциплина. През 2006 г. на олимпиадата в Торино чаровната ни биатлонистка завършва осма в нововъведената дисциплина масов старт.
Дафовска е обявена за най-добър спортист на Балканите през 1998-а, същата година - годината на олимпийския ни триумф, е и Спортист №1 на България. В чест на олимпийската победа на Екатерина Дафовска е издадена специална пощенска марка.
Днес Катя Дафовска продължава да работи за зимните спортове - член е на УС на Българската федерация по биатлон.
Избрана е за лице на Спортен център "Чепеларе", където живее със съпруга и двамата си синове. Занимава се с хотелиерство.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.