Спорт Други Титанът на шосето

balgari.bg

Титанът на шосето

Легендата на българското колоездене Боян Коцев е роден на 24 април 1930 година в село Враждебна (днес - квартал на София). Завършва гимназия в столицата.
Започва да се състезава на 16-годишна възраст в дружество "Сила" в родното си село. Велосипедът му е самоделен - напрен е от първия му треньор Стоян Ангелов, изключителен механик. Частите за колелото купуват от Югославия, рамката е на старо. Без дори да го изпробва, Коцев отива на пробега София - Варна и го печели. Със същия велосипед кара и на световно първенство, и на олимпиада.
Три пъти печели Обиколката на България (1958, 1959 и 1960 г.), за победите го награждават с мотоциклети. Това постижение оцелява 49 години и го подобрява едва миналата есен Ивайло Габровски. Става втори в обиколката на Египет през 1955 и 1956 г. и трети - 1957 и 1958-а.
Един от най-големите успехи на Коцев е бронзовият медал през 1958-а от Пробега на мира, най-елитното състезание след олимпийските игри и световните първенства. Въпреки изоставането си от 13 минути в първите етапи той успява да завърши трети само на 41 секунди от победителя.
Боян Коцев е почетен президент на Българския колоездачен съюз. Предложен е за орден "Стара планина". Биографична книга за него, написана от спортните журналисти Делян Кючуков и Пламен Николов, ще бъде представена на тържеството по повод 80-годишния му юбилей в Музея на спорта.

Източник: www.trud.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.