Спорт Футбол Баскетболният будител

balgari.bg

Баскетболният будител

Тази година "Спортен Икар" за феърплей се присъжда посмъртно на Божидар Такев, оповестиха от Фондация "Български спорт".
Божидар Такев е роден на 4 януари 1920 г. в София. Играе като централен нападател в "Спортклуб", в "Левски" и "Академик". Капитан е на националния отбор, треньор на столичните студенти и на мъжкия национален състав. С "Академик" е двукратен финалист и веднъж полуфиналист за КЕШ, световен студентски шампион (1957 г.) и вицешампион (1961 и 1967). Като треньор на националите има 5-о място на ЕП през 1955-а в Будапеща.
Работи като преподавател в Обединения политехнически университет в София и СУ, а по-късно е председател на баскетболната ни федерация. Дългогодишен член на изпълнителното бюро на ФИБА, от 1984 г. - пожизнен "почетен член на ФИБА".
За баскетбола се запалва едва 11-годишен. Завършва висше политехническо образование, английска филология и ВИФ. Владее няколко езика.
Превежда и разпространява книги за баскетбола, които носи от САЩ. Сред малцината българи е, присъствали на седем олимпиади - в Рим през 1960 г. ръководи като съдия срещата САЩ - СССР, бил е в Мексико (1968), в Мюнхен (1972), в Монреал (1976) и в Москва (1980).
Божидар Такев почина на 17 юни 2009-а.

Източник: http://topsport.ibox.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.