Спорт Гребане

balgari.bg

3 (медала) в 1 (олимпиада)

Ваня Гешева е родена на 6 април 1960 г. в пловдивското село Брестовица.
Тя е единствената ни спортистка, спечелила три медала от една олимпиада. Това става на Игрите в Сеул през 1988-а. Тогава Гешева печели златното отличие в едноместния каяк на 500 м, сребърен медал заедно с Диана Палийска на 500 м и бронзов в четворката заедно с Диана Палийска, Борислава Иванова и Огняна Петрова отново на половинкилометровата дистанция.
Преди този успех Ваня е вицешампионка в Москва през 1980-а, а има и световна титла от Монреал през 1976 г. 
Днес Ваня Гешева продължава да работи за спорта като президент на отбора по кану-каяк "Левски", президент е на Българската асоциация на спортистите олимпийци и член на Изпълнителното бюро на БОК.
Две години беше член на Борда на директорите на Европейската федерация по кану-каяк, мандатът й изтече в края на 2010 г.

 

Златен олимпийски дубъл

Най-успешният ни кануист Николай Бухалов е роден на 20 март 1967 г. в Карлово. Тренира в пловдивския клуб "Тракия".
Бухалов е единственият ни състезател, спечелил два златни медала от една олимпиада - в Барселона през 1992-ра. Тогава гребецът взима отличията на 500 и на 1000 метра. Същата година е избран за Спортист номер едно на България. Световните титли на карловеца в дисциплината едноместно кану са пет на брой, печели ги между 1993 и 1995 г.
За първи път Бухалов се нарежда сред елита на този спорт през 1988-а, когато на олимпиадата в Сеул печели бронзовото отличие. Девет години по-късно - през 19970-а, на Европейското първенство в Пловдив грабва златен и сребърен медал.
Дълги години след това Николай Бухалов подготвя националните ни състезатели по кану. След Олимпиадата в Пекин през 2008 г. се отказа от треньорската работа.
Бухалов е женен за Бонка Пинджева, също известно име в гребането, двамата имат син Николай. Шампионът днес е отдаден на бизнеса си и развива своя фитнесцентъра, който е сред най-модерните под тепетата.

Източник: www.novsport.com

Още за семейството на спортиста разказва вестник "Стандарт"

Етикети:
 

С олимпийски плам

altСветла Оцетова е родена на 23 ноември 1950-а в София.
На олимпиадата в Монреал през 1976-а Оцетова печели златен медал на двойка скул заедно със Здравка Йорданова, в същата дисциплина е и световна шампионка от Нова Зеландия 1978.
Оцетова е носителка на два сребърни медала от първенства на планетата - в Амстердам през 1977-а и в словенския курорт Блед през 1979-а, , както и на бронзово отличие от Нотингам през 1975 година.
От 1979 година Светла Оцетова е член на Техническата комисия на Международната федерация по гребане, а от 2003-та - технически директор на федерацията. Председателка е на Българската федерация по гребане от 1992 до 1998-а, а от 1980-а е член на БОК.
Оцетова организира 13 световни първенства по гребане и 15 надпревари за световната купа. През 2009-а бе издигната кандидатурата й за председател на БОК, но Стефка Костадинова отново оглави комитета.
Светла Оцетова завършва архитектура и проектира гребни канали, в които се провеждат най-авторитетните световни състезания - олимпиадите в Барселона през 1992 г, в Атланта четири години по-късно, в Сидни и Атина, както и олимпийските игри в Пекин през 2008-а.

Източник: http://bg.wikipedia.org

За голямата любов на живота си и за урока, който не научихме като народ, Светла говори пред вестник "Стандарт".

 

Създател на шампиони

altСвилен Нейков е роден на 14 декември 1964 г. във Варна.
През 1982 г. завършва средното си образование в ССУ "Г. Бенковски" в морската столица, а през 1990 г. - ВИФ (сега НСА).
Девет години е Нейков национален състезател по гребане. Бил е световен шампион от "Универсиада 1989" в Дуизбург (Германия), финалист е от световни първенства, като е завоювал пето място на скиф лека категория през 1989 г. в Блед (Словения), шесто - на двойка скул, през 1990 г. на австралийския остров Тасмания, многократен шампион на България е във всички скулови дисциплини и балкански шампион за 1987 г.
От 1995 г. досега е старши треньор на националния ни отбор по гребане. Под негово ръководство състезателите са спечелили над 15 медала от световни първенства и олимпийски игри, от които три световни и два олимпийски медала.
Избран е за треньор № 1 на България за 2008 г. Носител е на най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - I степен, за изключителен принос в развитието на физическото възпитание и спорта в България.
От 1991 г. е хоноруван преподавател в НСА, а от 1995 г. - редовен преподавател в сектор "Теория и методика на спортната тренировка" към катедра "Основи на спортната тренировка".
През 2001 г. Нейков защитава дисертация на тема "Оптимизиране на специализираните тренировъчни натоварвания при висококвалифицирани гребци през състезателния период". Доцент е в катедра "Теория на спорта" и преподавател по "Теория и методика на спортната тренировка".
Има повече от 40 публикации. Владеe немски, руски и английски.
Бе начело на Министерство на спорта в кабинета на Бойко Борисов (2009-2013).

Свилен Нейков е съпруг и треньор на Румяна Нейкова

Източник: http://sportni.bg

 

Златното момиче от Пекин

Румяна Нейкова

Румяна Нейкова е родена на 6 април 1973 г. в София.
Започва да се занимава с гребане през 1985 г. в ЦСКА под ръководството на Верка Алексиева.
През 1989-а става световна вицешампионка за девойки, а през следващата година - световна шампионка, отново при девойките.
Участва в олимпийските игри в Барселона и Атланта.
По-късно се ориентира към скифа и печели първия си медал на световното първенство - бронзов - през 1999-а.
На олимпийските игри в Сидни остава втора, след Екатерина Карстен от Беларус, като победителката е определена с фотофиниш.
Неин съпруг и треньор е Свилен Нейков.
През 2001 г. се ражда първият им син - Емил, а през 2006-а - вторият, Марио.
През 2002 и 2003 г. Румяна печели златни медали от световните първенства в Севиля и Милано и става единствената българка с два златни медала от световни първенства по гребане. На първенството от 2002 г. поставя нов световен рекорд на скиф от 7:07 минути. Обявена е за Спортист № 1 на България за 2002-ра.
На световното първенство през 2005-а в Гифу (Япония) заедно с Миглена Маркова извоюва среброто на двойка-скул.
На световното първенство в Мюнхен през 2007-а година отново е "сребърна". Месец по-късно Нейкова триумфира с титлата в европейското първенство.
На олимпийските игри в Атина остава трета.
На петата олимпиада, в която участва - в Пекин през 2008 година, Румяна Нейкова печели златото в дисциплината скиф с резултат от 7:22:32 минути.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.