Спорт Художествена гимнастика Треньорката на звездите

balgari.bg

Треньорката на звездите

Жулиета Шишманова е родена на 5 януари 1936-а в Несебър. Първите си стъпки в спортната гимнастика прави като ученичка в Поморие при Димитър Иванов. После в Бургас необикновената й енергия е забелязана от Спасия Вълчанова и Невена Ганчева.
Като студентка във ВИФ (завършва го през 1960 г. специалност художествена гимнастика) е включена в националния отбор по спортна гимнастика, но скоро се пренасочва към художествена гимнастика, за да отдаде целия си живот на този спорт. Като състезателка сама съставя съчетанията си и те са на изключително високо равнище. С националния отбор Жулиета печели турнири и става синоним на дух и темперамент в красивия спорт.
Рано се отказва от състезателната си дейност, за да се посвети на възпитаничките си Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова. Считат Жулиета Шишманова за създател на школа в гимнастиката ни и за човека, отлял основите на световния успех на поколения български гимнастички. Заявка за това Жулиета Шишманова дава още през 1967 г., когато - след Световното в Копенхаген - чуждите вестници пишат: "Българките са най-добри." Тогава Мария Гигова печели първия златен медал (на обръч) за България и така показва на света, че се заражда новата съвременна българска школа.
През 1969-а е големият триумф на Шишманова във Варна. На следващото първенство в Хавана Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова - всепризната треньорка.
Жулиета Шишманова е носител на званията "Заслужил треньор", "За особени заслуги", "За спортна слава", "Заслужил майстор на спорта" и др.
На 16 март 1978 г. голямата треньорка загива при самолетна катастрофа.
Международен турнир - кръг от "Гран при", носи нейното име.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.