balgari.bg

Съвършената

altНевероятната Анелия Раленкова се ражда на 25 декември 1963 г. в София.
"Златното момиче" на Нешка Робева е сред гимнастичките с най-много отличия. Има 10 златни медала от световни и европейски шампионати.
В залата влиза 7-годишна. Отначало работи с треньорката Златка Бончева, след това - с Нешка Робева. Робева открива потенциала на пластичната, работлива и вглъбена Анелия и започва тежката работа по извайването на шампиона.
За пръв път на най-горното стъпало в световната художествена гимнастика Анелия стъпва през 1981-ва - в Мюнхен тя е със злато на бухалки и в многобоя. Следва европейско злато на въже и обръч, както и в многобоя, през 1982-ра, година по-късно Раленкова е най-добра в света с обръча.
През 1984 година Анелия триумфира с четири златни медала - на топка, обръч и бухалки, злато взима и в многобоя, само лентата й носи бронз. Това се случва на европейското първенство във Виена.
Наричат Анелия "актрисата в художествената гимнастика" заради дълбокия драматизъм, изразителност и преживяване, с които "подплатява" съвършената си техника.
Уникален стил, в който музика, танц и спорт се преплитат, изгражда Раленкова под ръководството на националната треньорка. Именно Раленкова изстрелва българската художествена гимнастика до световния връх.
След като приключва състезателната си кариера, Анелия учи философия в СУ.
От 1991 година живее и работи в САЩ, където разкрива тайните на красивия спорт на америанските момичета.

Източник: http://sporta.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.