Спорт Художествена гимнастика Три пъти на световния връх

balgari.bg

Три пъти на световния връх

altНай-титулуваната ни грация - Мария Петрова, е родена в Пловдив на 13 ноември 1975 г.
Започва да тренира едва 5-годишна в спортно дружество "Тракия", след което продължава подготовката си в "Левски". Треньорки на Мария са изявените ни специалистки Наталия Муравенова и Нешка Робева.
Победният ход на Мария Петрова по световните подиуми стартира през 1992-ра, когато на първенството на планетата, проведено в Брюксел, тя се окичва с два сребърни медала - на бухалки и топка, и с един бронзов - на обръч, втора е и в многобоя. Следващата година в испанския град Аликанте Мария триумфира със световно злато в многобоя, злато печели на обръч и лента, а на трето място остава с трудния уред бухалки.
В Париж през 1994-та грацията ни е с пет медала - два златни (единият - в многобоя), два сребърни и бронзов, следват световните във Виена през 1995-а, където Мария взима два златни и един сребърен медал, и в Будапеща, където е със сребро и бронз съответно на топка и бухалки.
В историята на художествената гимнастика Мария Петрова ще остане като втората състезателка - след друга наша голяма гимнастичка - Мария Гигова, три пъти печелила световната титла.
Два пъти Мария Петрова е и абсолютна европейска шампионка - в Щутгарт (1992) и в Солун (1994). Извоюва две пети места от олимпийски игри - в Барселона през 1992-ра и в Атланта през 1996-а.
През същата 1996 година Мария прекратява състезателната си кариера. Завършва Националната спортна академия, а през 1999 година е избрана за член на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.
През 2006 г. е обявена за една от десетте най-добри гимнастички на всички времена от Международната федерация по гимнастика, поводът е юбилейната 125-годишнина от основаването на федерацията.
През 1998 г. Мария се омъжи за вратаря на българския национален отбор по футбол Борислав Михайлов, двамата имат дъщеря Елинор.
Съдийства на наши и международни състезания.
През 2012-а е избрана за вицепрезидент на БФХГ.

Източник: http://personi.dir.bg

За трудностите и надеждите Мария Петрова говори пред вестник "Труд"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.