Спорт Художествена гимнастика Девет пъти с титлата в красивия спорт

balgari.bg

Девет пъти с титлата в красивия спорт

altСимона Пейчева е родена е на 14 май 1985 г. в София.
Започва да тренира художествена гимнастика на 7-годишна възраст. Състезава се за "Академик" под ръководството на треньорката Мариета Дукова.
Симона е деветкратна шампионка на България - от 1999 до 2008 година (с изключение на 2004-та). През 1998 г. е включена в националния отбор на България за девойки, а две години по-късно е при жените. Още следващата година Симона става седма в многобоя на Гран При в Киев, на два уреда е 6-а, на другите два - 5-а.
През същата 2001-ва на Европейско първенство в Женева Симона извоюва две четвърти и две пети места на отделните уреди, а през октомври печели сребърен медал в многобоя, три златни медала - на обръч, топка и бухалки, един сребърен на въже и един бронзов в отборната надпревара на Световното първенство. Следващата година се класира на 4-то място многобоя и на 3-то място отборно на Европейското първенство в Гранада.
На Световното в Щутгарт чаровната грация печели два златни медала - на топка и бухалки, сребро на обръч, четвърта остава с въжето, а година по-късно - през 2003-та, остава с бронза на Европейското в Германия.
През 2005 г. на Световното първенство в Баку Симона Пейчева е пета в многобоя, на следващата година остава шеста на Европейското, проведено в москва, шеста е и в Баку година след това. По време на Световното в Патра (Гърция) Симона е с контузия на гръбнака и въпреки това заема 4-то място на въже и обръч.
Гимнастичката ни е участвала два пъти на олимпийски игри - в Атина през 2004-та, когато остава шеста в многобоя, и в Пекин през 2008 г, когато е 10-а. През юли 2008-а на шампионата на планетата, проведен във Варна, Пейчева спечели титлата в многобоя, взе три златни и едно сребърно отличие на финалите на отделните уреди.
През 2014-а Симона сложи край на спортната си кариера.
Грацията има собствен клуб по художествена гимнастика.

Източник: http://personi.dir.bg

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.