Спорт Спортна гимнастика

balgari.bg

Салто "Делчев" се ражда под тепетата

Стоян Делчев е роден на 3 юли 1959 г. в Пловдив. Дипломира се във ВИФ (сега НСА) и на 27-годишна възраст е старши треньор на националния отбор.
Той е първият български гимнастик, достигнал до световна титла. Притежател е на златен медал от олимпиадата в Москва през 1980 година.
Преди това - през 1977 година, във Вилнюс Делчев става европейски шампион на висилка, класира се трети на кон и висилка на световното първенство в Страсбург през 1978 година, спечелва титлата абсолютен европейски шампион и европейски шампион на земна гимнастика през 1979 година в Есен. Пак през 1979 година извоюва златен медал на земна гимнастика и трето място в многобоя на състезанията за световната купа в Токио.
Едва седемнадесетгодишен, Делчев вече има два патентовани на негово име нови елемента - "Делчев-1" и "Делчев-2". Гимнастикът ни е автор на прелитане над висилката, което носи неговото име - салто "Делчев". Неговото съчетание на висилка се е оценявало като революционен момент за бъдещите изпълнения на този елемент.
На олимпиадата в Москва при изпълнението му на халки в многобоя получава оценка 10.
През 2001 година Делчев е определен за Гимнастик №1 на България за двайсети век. Името му е и в Залата на славата по спортна гимнастика в Оклахома Сити.
Днес Стоян Делчев подготвя млади гимнастици в клуба си по гимнастика "Делчев Джимнастикс" в Рино, САЩ.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю с уникалния гимнастик помества "Стандарт"

 

Героят от атинската драма

altЙордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив.
Има четири олимпийски медала - един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата на планетата в Гент и Анахайм - през 2001-ва и 2003-та, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г.
На олимпийските игри в Атина Йовчев спечелва сребърен медал, като златният незаслужено му е отнет - съдиите присъждат златното отличие на Димостенис Тамбакос, въпреки че българинът е много по-добър от него.
Пътят на Данчо Йовчев е непрестанен възход.
През 1991 г. на Европейското първенство за юноши до 18-годишна възраст в Атина Данчо Йовчев става вицешампион в многобоя.
През 1996-а на Европейското в Копенхаген е вицешампион на халки и четвърти в многобоя.
Същата година на Олимпийските игри в Атланта остава четвърти на халки.
През 2000 г. на Европейското първенство в Бремен отново е четвърти на халки.
Същата година на Олимпийските игри в Сидни е двоен бронзов медалист - на земя и халки.
През 2002 г. на Европейското първенство в Патра става европейски шампион на халки, европейски вицешампион на земя и европейски вицешампион в многобоя.
През 2003 г. на Световното първенство в Анахайм става световен шампион на халки и земя.
През 2004 г. на Олимпийските игри в Атина взима бронзовия медал на земя и сребърния на халки.
Става тай-добър спортист на Балканите в анкетата на БТА е през 2003 г.
Спортист №1 на България е през 2001, 2003, втори в престижната класация остава през 2004 г.
От 2001 г. Йовчев взема участие в японското състезание за физическа сила и издръжливост Сасуке (излъчвано в САЩ и Великобритания), където е сред 16-имата състезатели - и единствен чужденец, - класирали се за последния кръг на надпреварата от създаването й през 1997 г.
На 10 октомври 2009-а Данчо се окичи със сребро в коронната си дисциплина - халки, на световното първенство в Лондон, като отстъпи титлата едва с една десета.
Олимпиадата в Лондон през 2012-а е рекордна - шеста поред, за Йовчев. Той завърши седми във финала на халки на 6 август с оценка от 15.108 точки (6.600 за трудност и 8.508 за изпълнение).

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.