Спорт Спортна гимнастика Салто "Делчев" се ражда под тепетата

balgari.bg

Салто "Делчев" се ражда под тепетата

Стоян Делчев е роден на 3 юли 1959 г. в Пловдив. Дипломира се във ВИФ (сега НСА) и на 27-годишна възраст е старши треньор на националния отбор.
Той е първият български гимнастик, достигнал до световна титла. Притежател е на златен медал от олимпиадата в Москва през 1980 година.
Преди това - през 1977 година, във Вилнюс Делчев става европейски шампион на висилка, класира се трети на кон и висилка на световното първенство в Страсбург през 1978 година, спечелва титлата абсолютен европейски шампион и европейски шампион на земна гимнастика през 1979 година в Есен. Пак през 1979 година извоюва златен медал на земна гимнастика и трето място в многобоя на състезанията за световната купа в Токио.
Едва седемнадесетгодишен, Делчев вече има два патентовани на негово име нови елемента - "Делчев-1" и "Делчев-2". Гимнастикът ни е автор на прелитане над висилката, което носи неговото име - салто "Делчев". Неговото съчетание на висилка се е оценявало като революционен момент за бъдещите изпълнения на този елемент.
На олимпиадата в Москва при изпълнението му на халки в многобоя получава оценка 10.
През 2001 година Делчев е определен за Гимнастик №1 на България за двайсети век. Името му е и в Залата на славата по спортна гимнастика в Оклахома Сити.
Днес Стоян Делчев подготвя млади гимнастици в клуба си по гимнастика "Делчев Джимнастикс" в Рино, САЩ.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю с уникалния гимнастик помества "Стандарт"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.