Спорт Спортна стрелба

balgari.bg

Пет пъти световна

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. От 1976 до 2000 г. е състезателка по спортна стрелба към Клуб "Нове" (София). Неин треньор е баща й - Николай Лечев.
През 2001 г. завършва Национална спортна академия "В. Левски" като бакалавър по специалността "Треньор по спортна стрелба".
Работила е като старши инспектор в Центъра по бойна подготовка и спорт към Министерство на вътрешните работи.
Весела Лечева е петкратна световна шампионка, осем пъти европейска шампионка, носител на Световната купа по спортна стрелба.
На Олимпийските игри в Сеул през 1988 година печели сребърен медал на 50 м с пушка (3x20 изстрела). На Олимпиадата в Барселона през 1992 г. завоюва сребърен медал в дисциплината 10 метра пушка (40 изстрела). Притежава 17 световни рекорда в индивидуалните дисциплини.
Номинирана е за стрелец на ХХ век.
От ноември 2000 г. е член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет, а от 2005-а - заместник-председател на БОК.
Лечева е народен представител в 39-ото Народно събрание, където е зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, и в 40-ото НС. През 2005 г. оглавява Държавната агенция за младежта и спорта.
Издател е на сп."Бела".


Интервю с майсторката на изстрела прочетете в сп. "Тема"
 

"Отстреляла" единайсет рекорда

altНонка Матова е родена на 20 октомври 1954 в Пловдив.
Завършила е Националната спортна академия, има и инженерно образование, специалност "Технология на машиностроенето и металообработващи машини".
Тренира в Асоциацията за полицейски спорт в столицата при Христо Смолянов.
Нонка Матова е извоювала над 600 медала в спортната си кариера. Поставила е 11 световни рекорда в стрелбата с пушка, два от които са за мъже. Сред постиженията й са сребърният медал на Олимпийските игри през 1992-ра в Барселона на 50 метра с малокалибрена пушка от три положения, златният медал в Милано’97, сребърният в Лугано’97, бронзовият медал в Мюнхен’98 - за световната купа.
Матова е народен представител от листата на НДСВ в 39-ото НС, има чин генерал-майор.

Източник: www.nsa.bg

Любопитни факти за ген. Нонка Матова огласява вестник "Монитор".

 

Повелителят на пистолета

altТаню Киряков се ражда на 2 март 1963 година в Русе.
Като ученик в спортното училище в родния си град тренира футбол, но след седми клас започва да се занимава със стрелба, ръководен от своя от своя баща Христо Киряков, който го подготвя до 1993 г. От 1994 г. досега наставник на Киряков е Любен Попов.
Таню завършва механотехникум в Русе, сред любимите предмети на точния стрелец е техническото чертане.
Първото състезание, в което Таню взима участие, е турнир в Силистра, там юношата стреля с въздушен пистолет.
Първият му международен успех идва през 1984 г. на европейското в Братислава, където Таню се класира четвърти.
Най-много лични и републикански рекорди Киряков поставя, докато е студент. За финала на олимпиадата в Сеул през 1988 г. се класира с 585 т. По време на състезанието уцелва 9.9 и така печели златен медал. През 1992 година участва на олимпиадата в Барселона, където влиза във финала с много висок резултат, но не взима медал поради дефект в оръжието.
1998-а е годината, в която стрелецът ни грабва европейската шампионска титла на състезание в Талин.
Злато Таню печели и на олимпиадата в Сидни през 2000 година в дисциплината 50 метра пистолет. В Атина остава четвърти в стрелбата с въздушен пистолет и се нарежда на седмо място в дисциплината 50 м с малокалибрен пистолет. През 2006-а отново е на европейския връх - и отново в дисципината 50 летра пистолет, на шампионата, проведен в Москва. Следващата година пак е европейски шампион в коронната си дисциплина в Гранада.
През 2008-а Киряков не успя да се класира за финал в дисциплината 10 метра въздушен пистолет на Олимпийските игри в Пекин, тъй като завърши десети с резултат от 580 точки.
През 2000 година Киряков се нарежда втори в десетката най-добри спортисти на България.
Днес Таню Киряков съчетава състезателната си дейност с треньорската работа.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Точният мерник

altМария Гроздева e родена на 23 юни 1972 г. в София. Завършила е НСА, специалност "Спортна стрелба". Майка е на три деца, омъжена е за Валери Григоров, който е и неин личен треньор.
11-годишна, Мария започва да тренира стрелба в ЦСКА при треньора Валентин Андреев.
Олимпийска шампионка на малокалибрен пистолет е от олимпиадата в Сидни през 2000 г., има и два бронзови медала на пневматичен пистолет от Барселона 1992 и Атланта 1996.
В Атина през 2004-та Мария печели втора олимпийска титла - в стрелбата с пневматичен пистолет от 25 метра.
Мария Гроздева е носителка на седем европейски титли, притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет, има пет медала от олимпиади.
Определена е за най-добър спортист на Балканите за 2004 година в анкетата на БТА.
В турнира за световната купа по спортна стрелба в Корея (април 2005) печели първата квота за България за Пекин`2008, където остана пета.
През февруари 2009-а в Прага Мария се класира на първо място на 10 м пистолет.

Източник: www.nsa.bg

 

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.