Спорт Спортна стрелба Пет пъти световна

balgari.bg

Пет пъти световна

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. От 1976 до 2000 г. е състезателка по спортна стрелба към Клуб "Нове" (София). Неин треньор е баща й - Николай Лечев.
През 2001 г. завършва Национална спортна академия "В. Левски" като бакалавър по специалността "Треньор по спортна стрелба".
Работила е като старши инспектор в Центъра по бойна подготовка и спорт към Министерство на вътрешните работи.
Весела Лечева е петкратна световна шампионка, осем пъти европейска шампионка, носител на Световната купа по спортна стрелба.
На Олимпийските игри в Сеул през 1988 година печели сребърен медал на 50 м с пушка (3x20 изстрела). На Олимпиадата в Барселона през 1992 г. завоюва сребърен медал в дисциплината 10 метра пушка (40 изстрела). Притежава 17 световни рекорда в индивидуалните дисциплини.
Номинирана е за стрелец на ХХ век.
От ноември 2000 г. е член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет, а от 2005-а - заместник-председател на БОК.
Лечева е народен представител в 39-ото Народно събрание, където е зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, и в 40-ото НС. През 2005 г. оглавява Държавната агенция за младежта и спорта.
Издател е на сп."Бела".


Интервю с майсторката на изстрела прочетете в сп. "Тема"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.