Спорт Спортна стрелба Повелителят на пистолета

balgari.bg

Повелителят на пистолета

altТаню Киряков се ражда на 2 март 1963 година в Русе.
Като ученик в спортното училище в родния си град тренира футбол, но след седми клас започва да се занимава със стрелба, ръководен от своя от своя баща Христо Киряков, който го подготвя до 1993 г. От 1994 г. досега наставник на Киряков е Любен Попов.
Таню завършва механотехникум в Русе, сред любимите предмети на точния стрелец е техническото чертане.
Първото състезание, в което Таню взима участие, е турнир в Силистра, там юношата стреля с въздушен пистолет.
Първият му международен успех идва през 1984 г. на европейското в Братислава, където Таню се класира четвърти.
Най-много лични и републикански рекорди Киряков поставя, докато е студент. За финала на олимпиадата в Сеул през 1988 г. се класира с 585 т. По време на състезанието уцелва 9.9 и така печели златен медал. През 1992 година участва на олимпиадата в Барселона, където влиза във финала с много висок резултат, но не взима медал поради дефект в оръжието.
1998-а е годината, в която стрелецът ни грабва европейската шампионска титла на състезание в Талин.
Злато Таню печели и на олимпиадата в Сидни през 2000 година в дисциплината 50 метра пистолет. В Атина остава четвърти в стрелбата с въздушен пистолет и се нарежда на седмо място в дисциплината 50 м с малокалибрен пистолет. През 2006-а отново е на европейския връх - и отново в дисципината 50 летра пистолет, на шампионата, проведен в Москва. Следващата година пак е европейски шампион в коронната си дисциплина в Гранада.
През 2008-а Киряков не успя да се класира за финал в дисциплината 10 метра въздушен пистолет на Олимпийските игри в Пекин, тъй като завърши десети с резултат от 580 точки.
През 2000 година Киряков се нарежда втори в десетката най-добри спортисти на България.
Днес Таню Киряков съчетава състезателната си дейност с треньорската работа.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.