Спорт Вдигане на тежести Големият малък щангист

balgari.bg

Големият малък щангист

Легендата в щангите Нораир Нурикян е роден на 26 юли 1948 г. в Сливен.
Въпреки ниския си ръст юношата започва да тренира баскетбол, докато не среща Иван Абаджиев. Тогава Нурикян е на18 и учи в техникум по текстил в родния си град. Първите му стъпки са много трудни. Атлетите на Абаджиев тренират в мрачно мазе, Нурикян обаче е амбициозен - дори написва на колана, с който вдига тежести, три цифри - килограмите, които иска да покори, за да стане номер в своя спорт.
"За да бъдеш истински шампион, ще ти трябва много повече от това", казва му Абаджиев, това обаче не разколебава Нораир. 
Иван Абаджиев взима със себе си все още неопитния младеж в София, когато го назначават за старши треньор на националния тим. През 1969-а Нури постига първия си успех. Става трети в Европа и пети в света във Варшава. Вдига в "Б" група, където е първи, но след като доста от състезателите в "А" група правят "нули", той се оказва на почетната стълбичка. Следва 3-то място на световното първенство в Перу през 1971-ва. Началото на олимпийската 1972-ра е обещаващо. Нурикян печели сребро на европейското първенство в Констанца (Румъния). Няколко седмици преди Мюнхен`72 обаче Нораир чупи костица на дясната си ръка. Тежката контузия му пречи да тренира, но Абаджиев решава, че вместо да вдига щангата, Нораир ще тренира клекове, за да заздрави краката си. Олимпийската титла в Мюнхен Нурикян взима в категория до 60 кг.
Четири години по-късно, на олимпиадата в Монреал, отново е на най-високото стъпало, но в по-ниската категория - до 56 кг. 
Освен двете световни и двете олимпийски титли, Нурикян става и световен вицешампион за 1973 г. в Хавана, двукратен бронзов медалист е от световни първенства - 1971 г. в Лима (Перу) и 1974 г. в Манила (Филипините), европейски шампион за 1976 г. в Берлин, двукратен европейски вицешампион - 1972 г. в Констанца и 1973 г. в Мадрид, бронзов медал взима на европейските първенства през 1969 г. във Варшава и през 1974 г. във Верона. Три пъти е балкански балкански шампион - през 1973 г. в Атина, през 1974 г. в Бургас и през 1975 г. в Сомбор (Югославия). У нас пет пъти е с шампионската титла - във всички възрастови групи.
Нораир Нурикян е генерален секретар на Българската федерация по вдигане на тежести в периода 1995-2005 г. и вицепрезидент на Световната федерация по щанги в периода 2001-2005 г. След края на състезателната си кариера дълги години е помощник на Абаджиев в националния тим. След оттеглянето на Абаджията през 1989-а поема тима и го води до олимпиадата в Барселона, където България печели 4 медала в щангите - 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов.
 

Интервю с шампиона - на www.diplomatic-bg.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.