Спорт Вдигане на тежести Ненадминатият щангист

balgari.bg

Ненадминатият щангист

Известният ни тежкоатлет Антонио Кръстев е роден през 1961 г.
В спортното училище в Хасково треньорът Иван Денев гради основите на бъдещата бляскава кариера на Антонио.
В ЦСКА треньор на Кръстев е Здравко Боев, а в националния тим му помага Петко Николов, макар че шампионът тренира сам - в неговата категория, при най-тежките, просто няма от кого да учи.
Антонио Кръстев става световен и европейски шампион още при юношите през 1981-ва.
Златната му колекция включва две световни (1985 и 1986 г.) и три европейски титли (1985, 1986 и 1987 г.). Има два сребърни медала от световни първенства (1982 и 1984 г.) и бронзово отличие - от Световното през 1983-та.
Обявен е за "Най-силният човек на планетата" през 1986 г. от американското списание "Пауър лифт", а над две десетилетия резултатът му от 216 килограма в изхвърлянето от Острава`87 не е подобрен.
Цели 7 години Антонио Кръстев е на върха, но след 1988-а не го викат да се състезава под трибагреника.
Продължава да тренира в ЦСКА, а през 1989-а го канят във Финландия на Strongmen competition.
Той е и първият българин, участвал в световно по сумо - в Ню Джърси. В Хага се включва в надпревара по силов трибой. Пътува за тези спортни събития сам и на свои разноски.
През 1991-ва се мести в Канада. Треньор е по щанги три години в Университета в Торонто. През 1993 г. в Ню Йорк на мемориално състезание постига 200/245 кг - резултати, по-високи от европейския и световния рекорд същата година.
После заминава за Съединените щати, където живее и работи в Лос Анджелис, Сан Франциско, Лас Вегас, Минеаполис, Ню Йорк, като накрая се установява в Ленсинг, Мичиган.

Интервю с непобедения помества вестник www.bulgaria-weekly.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.