Спорт Вдигане на тежести Щангистът с "голям шлем"

balgari.bg

Щангистът с "голям шлем"

Йордан Биков - първият ни щангист с "голям шлем" от олимпийска, световна и европейска титла, е роден на 17 ноември 1950 г. в Пазарджик. Учи в Спортно училище "Олимпийски надежда" в столицата. Първите си успехи постига на европейските първенства в Констанца и Варшава. През 1971 г. в Перу става световен шампион в изтласкването.
С олимпийскаат титла се окичва през 1972-ра в Мюнхен. Поставя и нов световен рекорд в трибоя с 485 кг, който не е подобрен и до днес. През същата година е европейски и световен шампион. Обявен е за спортист на годината заради тези свои постижения.
Нелек е пътят на състезателя към световния връх в тежестите.
Преди олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. националният отбор е на лагер в Приморско. Броени дни преди отлитането за Германия Йордан Биков напуска лагера обиден от ниското заплащане- получава 40 лева стипендия, въпреки че вече е европейски шампион от Констанца. Заради почитателите си се връща в състава.
Няколко месеца след отличното си представяне на олимпиадата в Мюнхен Биков получава тежко усукване на коляното по време на тренировка. Отказват да го изпратят на операция в чужбина и той се лекува по минерални бани у нас. Преди шампионата в Мадрид започва да пие хапчета, препоръчани му от треньора Абаджиев, но организмът му не ги понася и краката му се парализират.
Въпреки това Йордан Биков се възстановява и до 1974-та прави опити да се явява на състезания.
След като се отказва от активния спорт, става треньор в Спортното училище в Пазарджик.

Още за шампиона разказва вестник "Новинар"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.