Спорт Вдигане на тежести Шампион в резерв

balgari.bg

Шампион в резерв

Щангистът Борислав Гидиков е роден е на 3 ноември 1965 г. в Мало Конаре, Пловдивско. Учи в Средно спортно училище "Георги Бенковски" в Пазарджик. Става състезател на "Славия" и национал при юношите.
Привлечен е в мъжкия национален отбор от Иван Абаджиев.
Първото му голямо състезание е турнирът "Дружба" през 1983-та, на което става 4-ти в категория до 67.5 кг, а година по-късно в Италия печели първата си световна титла за юноши.
При мъжете освен олимпийското злато от Сеул има и световна титла (от Острава, Чехия, през 1987 г.), както и още 2 сребърни и 1 бронзов медал от първенства на планетата и на континента.
Първия си световен рекорд Гидиков поставя в София благодарение на грешка на съдията, сложил на щангата половин килограм повече.
За олимпиадата в Сеул през 1988-а Гидиков тръгва като резерва, но това не му пречи да грабне мечтаната олимпийска титла, и то докато тече грандиозен допинг-скандал. По-късно се отказва от спорта поради скъсано сухожилие.
За българския спорт Борислав Гидиков работи във федерацията ни по вдигане на тежести. Занимава се с бизнес.

Още - на http://novinar.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.