Спорт Вдигане на тежести Ваятел на шампиони

balgari.bg

Ваятел на шампиони

alt

Иван Абаджиев започва да вдига тежести на 21 години - през 1953 г.
В категория до 67.5 кг участва на световното първенство в Мюнхен през 1955 г. През 1957 г. в Техеран извоюва сребърен медал в леката категория. В Рим през 1960 г. по време на Олимпиадата приключва състезателната си кариера.
Преди Абаджиев да поеме националния отбор като старши треньор, българските щанги са без точки и се класират в световната ранглиста на база участие. На Европейското във Варшава през 1969 година отборът на Абаджиев завоюва два златни медала, последвани от сребърни на Световното.
Две години и половина по-късно - на олимпиадата Мюнхен през 1972 г. - българските щангисти печелят три златни и три сребърни медали. Получават общо 38 точки и отборно са на първо място. Следват години на успехи.
На олимпиадата Москва през 1980-а българският отбор се нарежда втори. Медалите на възпитаниците на Иван Абаджиев са: 10 олимпийски, 59 световни, 79 европейски.

Повече от 450 световни рекорда падат, покорени от негови момчета.
Треньорът е носител на орден "Стара планина" и доктор Honoris Causa на НСА. Обявен е за най-добър треньор на България през 1985, 1986, 1989, 1997, 1998 и 1999 година, през 2001 г. е обявен за треньор на страната на ХХ век.
Методиката на Абаджиев е проста и желязна - той въвежда двуразови и триразови тренировки, тоест тренировките няколко пъти дневно. Той взима момчетата много малки - под 10-годишни, и извайва от тях шампиони.
През 2007 Абаджиев е санкциониран за "рецидиви в допинг-скандалите" от управата на Международната федерация по вдигане на тежести. Правата му са отнети.
През последните години Абаджиев е добре приет в САЩ. Американците издават негова книга за щангите.
По време на традиционния спортен фестивал в Кълъмбъс, Охайо, губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер лично отишъл да се срещне с Абаджиев и да го поздрави.

Източник: http://www.bb-team.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.