Спорт Вдигане на тежести Българският богатир

balgari.bg

Българският богатир

altЯнко Русев се ражда на 1 декември 1958 година в село Ивански, Шуменско.
Когато през 1973 г. 15-годишният Янко кандидатства в училище "Олимпийски надежди", комисията го обявява за безперспективен за щангите.
11 години по-късно Янко Русев вече има 5 световни, 5 европейски и 1 олимпийска титла. В актива му са записани 34 световни рекорда. Русев е единственият български щангист, представен в Световния музей на славата за щангисти в Истанбул.
Като юноша Янко Русев тренира футбол и борба, към вдигането на тежести се насочва по-късно. Когато е второкурсник в училището по машиностроене в Шумен, Иван Абаджиев забелязва таланта на младия спортист.
19-годишен, Янко стартира при мъжете на световното в Щутгарт и се класира втори. В Гетисбърг, САЩ, печели първата си титла, и то със световен рекорд в изтласкването.

Абаджиев решава Янко да мине в по-горна категория - до 67.5 кг. Тогава започва борбата между феноменалния ни щангист и германците Кунц и Амброс, продължила цели 5 години. В знак на уважение към Янко Йоахим Кунц дори кръщава дъщеря си Янка.
Големият сблъсък между двамата спортни колоси е на Олимпиадата в Москва през 1980 година. Там Янко Русев успява да победи германеца, поставяйки три олимпийски и два световни рекорда.
Янко Русев е петкратен световен шампион (1978-1982), два пъти световен вицешампион (1977 и 1983), петкратен европейски шампион (1978-1982) и трикратен европейски вицешампион. Обявен е за Спортист № 1 на България през 1981-ва, след като през 1978-а и 1979-а остава втори в престижната класация, редена от спортните ни журналисти.
През 1984 г. на турнира "Дружба" във Варна Янко Русев слиза от подиума и в продължение на 6 г. е помощник на Иван Абаджиев в националния отбор. През 1985-а завършва Националната спортна академия. През 1990 г. заминава за Япония и става консултант на националния им тим.
От 1995 г. е личен треньор на известни български щангисти, помощник-треньор на националния отбор и изпълнителен директор на спортен клуб по вдигане на тежести "Левски". През лятото на 2009-а при да тренира националите на Азейрбайджан.
На 2 февруари 2009 година президентът Георги Първанов награди Янко Русев с орден "Стара планина" втора степен за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта.

Източник: http://personi.dir.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.