Спорт Вдигане на тежести "Голям шлем" във вдигането на тежести

balgari.bg

"Голям шлем" във вдигането на тежести

Йордан Биков е първият наш щангист с голям шлем от олимпийска, световна и европейска титла. Престижните отличия печели за четири месеца, което е рекорд за "Гинес".
Биков е роден на 17 октомври 1950 г. в Пазарджик.
Преди да стъпи на олипмийския връх, печели медали от две европейски първенства - в Констанца и във Варшава. През 1971 г. в Перу става световен шампион в изтласкването.
През 1972-ра в Мюнхен Биков печели и световната, и олимпийската титла в категория 75 кг. Поставя и нов световен рекорд в трибоя с 485 кг, неподобрен до днес. Обявен е за спортист номер едно на България през същата тази 1972-ра.
На следващата година печели сребърно отличие на Европейското първенство.
Тежка контузия на коляното му попречва да продължи победния си ход по световните рингове. Състезава се в Мадрид през 1974-та, но без успех.
След като се отказва от активния спорт, Йордан Биков става треньор в Спортното училище в Пазарджик. Два месеца е селекционер на националния тим на Китай.
 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.