Забележителности Уникален храм в Плевен пази възрожденски спомени

balgari.bg

Уникален храм в Плевен пази възрожденски спомени

Храм "Свети Николай Чудотворец" в центъра на Плевен е най-старата запазена църква в града – сегашната сграда е от 1834 година.
На мястото на днешния храм през тринайсети век е построен малък параклис от дубровнишките търговци, които често посещавали Плевен. В края на четиринайсети век татари, еничари и кърджалии неколкократно опожарявали и разграбвали параклиса.
През 1699 година плевенчани с много усилия успели да получат султански ферман, с който им било разрешено храмът да бъде възстановен. По-късно е построена и по-голяма църква – тази, която стои и до днес. Осветена е през октомври 1834 г. 
Храм "Свети Николай" е център на борбата за църковна и национална независимост в региона. Тук е намирал убежище Софроний Врачански, според някои историци именно в тази църква през 1869 г. Васил Левски основава първия в България революционен комитет. 
В храм "Св. Николай" на 11 декември 1877 г. е отслужен тържествен молебен по случай победата над Осман паша и освобождаването на Плевен. На службата присъства и руският император Александър Втори.
"Свети Николай" е трикорабна базилика, характерна за църковните градежи през Възраждането. Постройката е вкопана в земята на около 2 м според ограниченията, поставяни от турската власт.
Камбанарията на храма е в отделна сграда, издигната през 1883 г. недалеч от централния вход. Голямата камбана в нея е дар от финландски търговец.
Иконостасът от орехово дърво е изработен от майстор Петър и двама чираци от Тревненската резбарска школа. Завършен е единайсет години след освещаването на храма. Този иконостас също е уникален - вместо релефни фигури има скулптурни изображения. Дърворезбата на иконостаса, владишкият трон и амвонът са изработени през периода 1843-1845 година. 
За авторството на иконите и иконостаса разказва кондиката на храма, съхранявана днес Народната библиотека в София. От документа узнаваме, че повечето икони са дело на брата най-прочутия майстор зограф от Възраждането Захари Зограф - Димитър Зограф. Именно в плевенската църква "Св. Николай" е експонирана една от най-богатите колекции негови творби - тя включва 68 икони. Останалите икони в храма са рисувани от представители на Самоковската школа. 
В стените, сводовете и арките на храма са вградени 462 специални глинени гърнета, подарени от плевенски грънчар, за да придават на звука по-добра акустика. 

Източник: www.posredniknews.com
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google