Забележителности Игли в небето

balgari.bg

Игли в небето

Сред малко известните красиви кътчета на България е природният феномен Чудните скали. Той се намира на брега на язовир Цонево, на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол. Обявен е за природна забележителност през 1949 г., площта му е 12.5 хектара.
Чудните скали представляват масив от около десетина скални "игли" с височина 40-50 м и форма на островърхи конуси и пирамиди. Погледнати отдалече, приличат на древен замък. Образувани са от въздействието на водата и вятъра върху варовика, скалата не е монолитна, а на блокове. Феноменът се състои от три масива. По цялата им дължина са прокопани три тунела, през които се вие път. Тук е измерена и дебелината на скалните стени. Първите две са по 16 м, а разстоянието между тях е 17 метра, третата стена е дебела 55 м и е на 6 м от втората.
Районът е богат на пещери, скални масиви и ниши, обитавани от едри грабливи птици.
Интерес представляват скалите, оборудвани за скално катерене. Те са на 10 минути пеш от скалния феномен, на мястото на стара каменна кариера. Скалите са с формата на дъга, с характерен таван в горната си част.
Наблизо има хижа, където може да се отседне, как се стига до Чудните скали, описва подробно сайтът www.chudniteskali.net.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google