Забележителности Тайнствени тракийски гробници

balgari.bg

Тайнствени тракийски гробници

Свещарската гробница се намира в Североизточна България, на 2.5 км от разградското село Свещари. Открита е през 1982 г. при разкопките на Гинина могила край селото.
Тракийска гробница от Свещари е датирана от първата половина на III в. пр. н. е. В нея вероятно е погребан гетският владетел Дромихет. Изградена е от гладко обработени блокове от мек варовик. Състои се от коридор и три квадратни камери: преддверие, странично помещение и гробна камера, покрити с полуцилиндричен свод. Входът е украсен със стълбове с йонийски капители, а над тях лежи плоча с релефен фриз от стилизирани волски глави, розетки и гирлянди.
За богатствата, които са се намирали в гробницата, говорят откритите кости на пет коня. В гробната камера са открити две каменни легла, човешки кости и гробни дарове. До едно от леглата се намира скулптурна фасада на умален храм. Според археолози това показва, че е предстояло обожествяване на покойника, погребан тук. Самият ритуал по обожествяването е изобразен върху полукръглата стена под свода на камерата. Владетелят е на кон, двамата му оръженосци са зад него, богиня му подава златен венец, а четири жени с дарове в ръце я следват.
Стените на гробната камера са оформени като колонада, като колоните са долепени до стената. Блоковете под свода се поддържат и от 10 кариатиди (женски фигури) с вдигнати ръце, всяка висока 1.20 м. Облечени са в дълги, ситно надиплени дрехи без ръкави, препасани под гърдите с коланче. Краят на дрехите е подгънат. На главите си носят кошници.
Гробницата при Свещари не е изолирана. На 2 км наоколо са запазени 26 могили с различна големина. Целият район е обявен за археологически резерват.
През 1985 г. на сесията на Комитета за световно културно и природно наследство Свещарската гробница е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google