Забележителности Свети Георги пази лековита вода, турчин гради православен храм

balgari.bg

Свети Георги пази лековита вода, турчин гради православен храм

Още през седми век в Анхиало (днес Поморие) има православен храм или манастир, посветен на свети Георги. През 812 г. градът е завзет от хан Крум, а към 894 г. тук е създадена българска църковна организация. От края на тринайсети век Анхиалският епископ е със сан митрополит. През четиринайсети век Поморийският манастир е разрушен от турците.
В края на седемнайсети век обаче Селим Бей, за когото легендата разказва, че страдал от наизлечима болест, издига чифлик на мястото на манастира. Една нощ на Селим Бей му се присънва, че открива в имението си лековита вода. На сутринта тръгва да търси мястото от съня си и намира мраморен барелеф на Победоносеца, а от барелефа бликва лековитата вода. Селим Бей пие от нея и оздравява. Според предавнието след чудото Селим Бей и цялото му семейство приемат християнството.
Беят построява малък параклис до аязмото, който дава началото на сегашния манастир. След като овдовява, турчинът дарява земите си на манастира и станва първият му игумен, разказват летописите.
Сегашната църква е построена през 1856 г. върху основите на предишния храм.
През 1906 г. Поморийският манастир става собственост на Бургаската постоянна комисия, която раздава земята под наем на преселници от Тракия и Македония. От 1935 г. обителта е предадена на Сливенската митрополия със съвсем малък имот, недостатъчен за издръжката й. Тогавашният Сливенски митрополит Иларион обаче възражда манастира. Владиката открива опреснителен курс за малограмотни български свещеници. Уредена е и кухня и 40 легла за курсистите. Наскоро след това са събрани помощи за ремонтиране и разширяване на сградите. Малко по-късно от Троянския манастир пристига монах Стефан, който става игумен. Той разширява манастирския храм и строи два странични престола посветени на св. Николай Мирликийски и св. Вяра, Надежда и Любов. През 1949 г. игумен на манастира става архим. Доротей от София. По негово време укрепва стопанската дейност на манастир и са насадени 45 декара лозя. През 1971 г. игумен става Пахомий Василев, който превръща манастирския двор в красива градина. От 2005 г. досега игумен на светата обител е йеромонах Йеротей, който започва да издава вестник "Манастирски лист" и създава сайт на манастира.
През 1966 г. в Поморийския манастир е построена 20-метрова кула камбанария.
В обителта се съхраняват ценни образци на иконографското изкуство от осемнайсети и девенайсети век.

Още подробности - на www.bulgariamonasteries.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google