Забележителности Екзотика сред Трявна

balgari.bg

Екзотика сред Трявна

В града музей Трявна се намира и един уникален за България музей - на азиатското и африканското изкуство. Музеят съществува благодарение на българския скулптор Златко Паунов, който живее и работи в Ню Йорк. В търсене на вдъхновение за своето изкуство той обикаля света. В Азия и Африка открива аналози на българското фолклорно изкуство - черги, шевици, съдове. Сбирката си от артефакти от далечни земи Паунов дарява на Трявна. Дарението му от над триста предмета пристига у нас през 90-те години на ХХ век. Експонирано е във възрожденското училище - също музей. През 2004 г. екзотичните предмети се настаняват в реставрирана за целта сграда. Колоритното здание с щъркелово гнездо на комина е бившата градска баня, строена е в средата на миналия век.
Така в центъра на възрожденското градче оживяват култови и фолклорни практики от Непал, Индия, Тибет, Китай. Над 200 са паната, пластиките, маските от Африка и остров Бали, тибетските танка - рисувани върху коприна религиозни сцени, и др., представени в музея.
Експонатите илюстрират историята на човечеството от ІІ до ХХ в.
Фондът на музея непрекъснато се увеличава с дарения от частни колекционери. В него се съхраняват и над 1600 тома специализирана литература, както и повече от 3000 диапозитива, запечатали фантастични гледки от тези далечни и непознати кътчета на света, също дарени от Златко Паунов. В музея се изнасят и беседи за изкуството на двата континента, както и за религиите, които хората там изповядват.

Източник: www.bgizlet.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google