Забележителности "Ароматното злато" на България в уникален "дом"

balgari.bg

"Ароматното злато" на България в уникален "дом"

Музеят на розата в Казанлък е създаден с част от фондовете на Исторически музей "Искра", събирани и обработвани през годините от 1901-ва насам. Още през 1967 г. в града има музейна експозиция за маслодайната роза. През 1969 г. тази сбирка прераства в уникалния Музей на розата. Огромна заслуга за неговото богатство имат основателят на музей "Искра" Петър Топузов, Чудомир и Стефка Дончева-Крачанова.
Експозицията на музея е разположена в три основни зали, където са показани оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството през Възраждането и в началото на двайсети век. Тук има инструменти за обработка на розовите градини, съдове за съхранение и транспортиране на "ароматното злато" - казани, конкуми, шишета, прибори за отделяне на розовото масло от розовата вода. Проследява се историята на българските розотърговски къщи, могат да се видят оригинални снимки и документи на розотърговски фамилии, показани са материали, свързани с историята на Института по розата и съвременното розопроизводство.
В двора на музея се намира възстановената примитивна розоварна, по време  на розобера - май-юни, може да се види как работи.
Всяка първа събота и неделя на юни в Казанлък се организира традиционен Празник на розата.

Маслодайната роза е пренесена в България от Индия. В долината, разположена между Стара планина и Средна гора, тя намира своята втора родина. Казанлъшката долина става известна като Розова долина. Розоберът продължава около месец - от 20 май до 20 юни, но зависи от атмосферните условия. Извършва се рано сутрин от 5 ч. до 9-10 ч.
Технологията, която е в основата на производството на прочутото розово масло, е двойната дестилация. За зареждането на един казан са необходими 15 кг розов цвят и 60 л чиста вода. Процесът е трудоемък - 1 кг розово масло се получава от 3000 кг розов цвят, а 1 грам - от 1000 розови цвята. Цената му на международния пазар е около 4000 щатски долара на килограм.
Всички световноизвестни парфюмерийни фирми използват българското  розово масло в своите рецепти заради две основни качества - придава на парфюма голяма трайност и особен, приятен аромат. То е незаменима съставка за развиващата се европейска парфюмерия още от 1720 г. и се пренася с кораби през Цариград до Марсилия, Лондон и Ню Йорк, а с конски кервани - през Букурещ до Виена, Париж и Берлин.
През 1820 г. Дончо Папазов от Казанлък създава първата българска розотърговска къща. Примера му последват Кънчо Шипков (1840 г.), Христо Христов (1863 г.) и Петко Орозов (1864 г.).
Българското розово масло печели златни медали на световните изложения във Виена (1873 г.), Париж (1875 г.), Филаделфия (1876 г.), Чикаго (1893 г.) и др.
 
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google