Забележителности Славата на врачанските файтони стигнала до Форд

balgari.bg

Славата на врачанските файтони стигнала до Форд

През 1897-а година врачанинът Мито Орозов повежда керван возила от родния си град към Пловдив. Файтоните на Орозов отиват на Първото изложение, пресичайки на собствен ход Балкана през Арабаконак, а там грабват златния медал. После, разбира се, биват скоростно разпродадени.
Орозов е самоук коларо-железар, който още в края на деветнайсети век правел пътуването удобно, като изработвал файтони с гумени колела. За тях и за другите транспортни средства на местния майстор разказва Музеят на файтона във Враца, където се пазят оригинални модели от прочутата Мито-Орозова работилница.
Легендите разказват как на Балканското изложение в Лондон през 1906 г. Орозов пак взима златен медал и даже Хенри Форд му предлага да прави каросерии за автомобили. Съдружието обаче, по всичко личи, не се осъществило.
Днес врачански майстори изработват изцяло ръчно файтони по чертежите на Орозов, за да превърнат едновремешното превозно средство в туристическа атракция.
А транспортната слава на Враца е експонирана в уникално музейно пространство, част от Етнографски комплекс "Софроний Врачански" към Историческия музей в града. В реставрирана двуетажна къща - паметник на културата, може да се види етнографска експозиция, специален раздел е посветен на големия музикант Дико Илиев.

Още за файтоните вижте на bnt.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google