Забележителности Подземни богатства и древна история в уникална сбирка

balgari.bg

Подземни богатства и древна история в уникална сбирка

Музеят на родопския карст в Чепеларе е уникален по рода си в България и е единственият спелеоложки музей в Югоизточна Европа.
Любовта към природата подтиква амбициозния млад учител Димитър Райчив да създаде ученически кръжок по геология през 1950 г. През 1963 г. Райчев, подкрепен от учени и пещерняци, създава Пещерен клуб. Започва изследване на пещерите в региона, за 5-6 години са проучени близо 200 само в Родопите, а резултатите са събрани в Музейна сбирка по пещерно дело, открита през 1968 г. Научен колектив от специалисти от национални културни институции доразвиват музейната сбирка в експозиция на Музей на родопския карст, официално открит през 1980 г.
В музея са изложени документи, снимки и скални образувания от родопския карст.
Площта на експозицията е 870 кв. м. В раздел "Минералогия, геология и петрография" могат да се видят минерали от Родопите - кварц, аквамарин, мусковит, хлорит, ставролит, гранати, турмалин, игрустит, опал, аметист, родонит, ахати, метаморфни скали: гнайси, гнайстошисти, магматичен амофибол, биотипов и двуслоен гнайстошист, амфиболит с пироксен, магматичен мусковитен шист.
Обособени са още разделите "Повърхностни и вторични карстови форми", "Биоспелеология", "Пещерна палеонтология", "Пещерна археология".
Музеят на родопския карст разказва посвоему историята на тези земи.
Геологията "прочита" земните пластове и ни казва, че Родопа е най-старата суша на Балканите, в която се срещат 70 на сто от познатите минерали в България. В нашата планина се срещат и трите вида основни скали - магмени, седиментни и метаморфни, като преобладават метаморфните скали, богати на калциев карбонат.
Пещерните наслаги крият кости на животни, изчезнали преди хилядолетия. Сред тях са едри бозайници като леопард, носорог и др., които са се разхождали по днешните ни земи, а пещерната мечка дори е използвала пещерите като убежища, в тях е прекарвала зимния си сън. Скелет, сглобен от кости на пещерна мечка, изчезнала преди 13-14 хиляди години, може да се види само в чепеларския музей. От познатите в Европа 35 вида прилепи 29 се срещат в българските пещери.
Най-ранното човешко присъствие в родопските пещери археолозите датират отпреди 6-7 хиляди години. Тогава хората тук още не са познавали металите и са изработвали своите оръдия на труда и оръжия от камък, кремък и кост. Интересни експонати от ранната човешка дейност по тези земи включва сбирката на музея.

Още - на www.chepelare.org
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google