Забележителности Габровци спастрят паметта за просветата

balgari.bg

Габровци спастрят паметта за просветата

Къде другаде, ако не в родния град на основателя на първата у нас гимназия, може да има музей на образованието?!
Именно Априловската гимназия в Гарбово приютява Музея на образованието, единствен у нас. Открит е през 1974-та.
Притежава над 75 хиляди експоната, които пазят паметта за развитието на учебното дело у нас от десети век до днес. Богатата сбирка е разположена в пет зали. В първата са свидетелствата за книжовния възход на България от десети век, та до мрачните столетия на чужда власт, когато просветата едва мъждука зад дуварите на непристъпни манастири.
Във втората зала - "Новобългарска просвета и образование 1835-1878 г.", е документирано развитието на образователното дело по времето, когато из българските земи има 1500 основни, 50 мъжки класни, 20 девически класни училища, 3 гимназии и 4 специални училища. Всички те се издържат от българския народ, защото по това време още няма българска държава.
От Освобождението до края на двайсети век е периодът, обхванат от експонатите в зали 3-4. През повечето време от този наистина дълъг период българчетата са най-грамотни на Балканите и сред първите в света. Дори силното влияние на съветската образователна система след 1944-та не успява да унищожи светлите възрожденски традиции в обучението на децата на България.
В зала 5 на Музея на образованието може да се види възстановка на взаимно училище.
Тук се съхраняват оригинални писала от Плиска и Преслав (IX век), шест издания на "Рибния буквар" (1824-1862 г.), взаимноучителни таблици от 1848 г., учебници от Възраждането до наши дни, личната библиотека на Васил Априлов.
Музеят издирва и съхранява документи за българското учебно дело, училищни пособия и помагала, снимки, облекла и лични вещи на ученици и учители, училищни песни. Специализираната му педагогическа библиотека разполага с над 30 хиляди тома, има и обособен отдел "Старопечатна книжнина".
С мобилните си сбирки за Неофит Рилски, за честването на делото на Кирил и Методий, за използваните в образователния процес уреди и апарати, за символите и ритуалите в школото музеят гостува в други градове.

Още информация ще намерите тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google