Забележителности Обител крепост

balgari.bg

Обител крепост

Рилският манастир е разположен на 1147 метра надморска височина в Рила планина. Представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м.
Обителта е основана през 30-години на Х в. на мястото на стара постница. За неин създател се смята свети Иван Рилски.
Средновековните български владетели неведнъж дарявали с привилегии Рилския манастир, давали му имоти и средства. Дарствена грамота на цар Иван Шишман от 1378 година е запазена и до днес. Светата обител бързо се превръща в културен и духовен център на българския народ.
Завладяването на българското царство от османските турци променя съдбата и на манастира. Въпреки охранните грамоти, които получава от някои от турските султани, той неведнъж е ограбван и подпалван. Въпреки трудните обстоятелства обаче именно тук се създава книжовна школа, която обучава духовници и книжовници и поддържа връзки с просветно-религиозни средища в останалите източноправославни страни.
През 1778 г. манастирът става жертва на стихиен пожар. Възобновен е през 1784 г. от майстор Алекси, който през 1816-1819 проектира и строи източното, северното и западното крило. Значителна част от манастира е опожарена отново през 1833 г., като възстановяването му отново е ръководено от Алекси.
Обителта се отличава с уникална архитектура. 24-метровите каменни стени, които образуват неправилен петоъгълник, му придават вид на крепост. Вътре обаче властва мекотата на архитектурните форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци. Монашеските килии са над 300. В средата на калдъръмения двор съжителстват суровите бойници на Хрельовата кула и бароковите сребърни куполи на главната църква.
В средата на вътрешния двор на Рилския манастир се намира най-старата сграда в комплекса - каменна кула, издигната от местния феодал севастократор Хрелю през 1334-1335 г. Непосредствено до нея се намира и малка църква, построена през 1343 г. През 1844 г. към кулата е добавена камбанария. От същия период е главната манастирска черква "Рождество Богородично". Наин архитект е майстор Петър Иванович, който работи по нея между 1834 и 1837 г. Храмът е 5-куполен, с три олтарни ниши и два странични параклиса. Едно от най-ценните неща вътре е иконостасът с богатати си дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, само работите на Захари Зограф обаче са подписани. Икони от четиринайсето до деветнайсето столетие се намират в църквата.
В манастирската библиотека пък се съхраняват ценни писмени паметници - около 250 средновековни ръкописни книги, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски графични щампи и др. Музеят на манастира притежава около 35 хиляди експоната, сред които икони, произведения на приложното изкуство, дърворезби, култови и етнографски предмети.
През 1983 г. Рилският манастир е включен в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО, през април 1991ва пък постановление на МС възстановява монашеския статут на светата обител.

Музеят на манастира притежава уникално произведение на изкуството - Кръста на Рафаил. Кръстът е изработен от цяло парче дърво (81х43 см) и носи името на своя създател. Монахът Рафаил е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи, за да извае 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки. Работата трае близо 12 години, завършена е през 1802 г., а авторът й ослепява.
 
Още за Рилския манастир - на неговия сайт
 
На снимката: Известната картина на Цанко Лавренов "Рилският манастир"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google