Забележителности Римска хубост съхранява уникален музей в Девня

balgari.bg

Римска хубост съхранява уникален музей в Девня

Музеят на мозайките в Девня представя римски и ранновизантийски мозайки от Марцианопол.
Идеята за него се ражда по време на археологическите проучвания, започнали през 1976 г., при които е разкрита голяма късноримска сграда с мозайки.
Музеят е изграден по проект на архитект Камен Горанов върху част от античните основи на тази антична постройка. Тя е датирана от края на III - началото на IV век (времето на Константин I Велики) на мястото на по-ранна сграда, разрушена при готските нашествия през 250-251 г. Преустроявана, сградата е просъществувала до началото на VII век. Заема терен с дължина 37.15 м и ширина 37.75 м. Архитектурният й план следва традициите на гръко-римското атриумно-перистилно жилище. Около вътрешен двор, настлан с каменни плочи, със зидан кладенец в средата, заобиколен от три страни с покрита галерия с варовикова колонада, са разположени 21 жилищни, стопански и складови помещения с обща площ от 1402 кв. м. Стените на жилищните помещения са били покрити с цветни мазилки и стенописи, в пет от залите има многоцветни подови мозайки. 
Три от тях са представени в музея на място в помещенията, където са открити, а останалите, след консервация и частична реставрация, са пренесени върху нова носеща основа. 
Мозайките са изработени в класическите техники opus tesselatum и opus vermiculatum от малки камъчета – кубчета (тесери) от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло (смалта), в 16 цвята. Изобразяват персонажи и сцени от гръко-римската митология, екзотични животни и птици, растителни и геометрични мотиви.
Мозайката, покриваща пода на просторната дневна (8 на 8 метра), представя щита на богиня Атина Палада, украсен в средата с отрязаната глава на Горгона Медуза. Тя защитавала стопаните от злото и вкаменявала недоброжелателите със страховитата си външност и смразяващ поглед.
На пода на спалнята пък има мозайка, илюстрираща една от многобройните любовни авантюри на върховния страрогръцки бог Зевс - една от малкото и антични мозайки с този сюжет и единствената с надпис.
Най-голямото помещение с мозаичен под е с размери 13.40 на 5.60 м, едно от централните пана тук представя старогръцката легенда за отвличането на Ганимед. Това е единствената мозайка с този сюжет, открита в България.
В девненския музей могат да се видят още мозайката "Сезони" от женската стая и "Панонски волути", открита източната част на Марцианопол в постройка с неизвестно предназначение, вероятно старохристиянска базилика.
Музеят разполага с богат материал, свързан с архитектурата на сградата и бита на нейните обитатели. 

Още интересни факти - на www.devnia.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google