Забележителности Паметта на тревненските зографи пази уникална сбирка

balgari.bg

Паметта на тревненските зографи пази уникална сбирка

Единственият музей у нас, приютил шедьоври на първата възрожденска иконописна школа - Тревненската, е открит в балканското градче през 1984 г.
Експозицията му съдържа 160 оригинални икони и занаятчийски инструменти на тревненски зографи. Неповторимата атмосфера на музея се създава от дълбокото религиозно внушение на творбите, издържани в традицията на средновековната иконография, и иновативния подход на майсторите, съчетавали в самобитно единство цветове, догма и човечност в образите на персонажите.
Музейната сбирка е изложена в стар параклис, строен през 1944 г., част от детски санаториум, изграден със средства и по инициатива на царица Йоанна.
Сградата е реставрирана през 1983 г. за нуждите на музея по проект на арх. Йордан Севов.
Иконната колекция е организирана тематично - показани са най-добрите образци на шестте известни зографски фамилии на Трявна, и хронологически - проследени са етапите в развитието на иконописта от възникването на този занаят в града в края на XVII в. през оформянето на класическия тип тревненска икона през първата половина на XIX в. и упадъка на школата в края на XIX - началото на XX в.
Музеят на иконата е част от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство, който обединява осем музейни обекта.

Тревненската иконописна школа е най-старата сред възрожденските ни школи. Възниква близо 100 години преди другите - в края на XVII век. Тя е явление, което впечатлява със своята мащабност. Над 200 тревненски иконописци разпространяват това изкуство в над 500 селища в цяла България. Съхранявайки традициите на средновековната търновска школа, те я развиват в един нов ренесансов дух, в който са обединени вярата, красотата и хармонията. Преобладаваща част от художествената продукция на тревненските зографи е иконна, малцината стенописци също са на много високо професионално равнище.
Имената на зографи като Витан и Симеон Цонюви, Йоаникий папа Витанов, Кръстю и Цаню Захариеви, Захария Цанюв, Поп Димитър Кънчов, Петър Минюв и много други са допринесли за обособяването на Трявна като най-голям художествен център през Възраждането.

От�www.tryavna-museum.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google