Забележителности Градинари разнасят славата на Лясковец из Европа

balgari.bg

Градинари разнасят славата на Лясковец из Европа

Единственият у нас Музей на гурбетчийското градинарство се намира в Лясковец.
Мястото му е точно тук, защото именно лясковските градинари първи "изнасят" в страните на Европа уменията си да отглеждат зеленчуци.
Експозицията е приютена от типична лясковска възрожденска къща, потънала в зеленина, в центъра на града, в т. нар. "Ланджов двор". Сбирката разказва за бита на лясковчани отпреди две столетия и за възникването и развитието на градинарството от Възраждането до 1944 г.
Общата експозиционна площ на музея е около 500 кв. м, където са представени над 600 предмета, подредени в две зали, в сайванта и в Хаджиниковата къща. Тук могат да се видят оригинални документи и знамена на градинарски дружества от Лясковец и околните села, дрехи и ювелирни предмети, донесени от чужбина, валута от държавите, в които са работили лясковчани, снимки, запечатали труда на градинаря.
Макетът на бахча пък дава точна представа за организацията, оборудването, начина на работа в една зеленчукова градина.
В двора на музея е монтиран дървен градинарски долап за поливане (на снимката).
Конферентна зала и атракционно-дегустационен център допълват възможностите на Музея на градинарството да запознава любопитните с историята на славния винено-градинарски край. 

Източник: www.lyaskovets.net
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google