Забележителности Свободата на Плевен - в живописно 3D

balgari.bg

Свободата на Плевен - в живописно 3D

През 1977 г., по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен, на самото бойно поле, в Скобелев парк музей, е изградена панорама "Плевенска епопея 1877 г."
Архитектурният проект е дело на Пламена Цачева и Иво Петров. Николай Василиевич Овечкин е автор на живописната част и главен изпълнител и ръководител на колектива от 13 руски и български художници, сред които В. Щербаков, И. Кабанов, А. Чернишов, Д. Дончев, В. Лемешев, Хр. Бояджиев, Г. Есаулов и др.
Сградата има форма на пресечен конус, носен от четири стилизирани щика. Три хоризонтални пръстена символизират трите щурма на Плевен, а пръстенът с щиковете - блокадата на града. Височината на корпуса с щиковете е 47 м.
Панорама "Плевенска епопея 1877 г." се състои от четири зали: уводна, панорама, диорама и заключителна.
Шестте живописни платна в уводната зала пресъздават моменти от българската история и Руско-турската война от 1877-1878 г.
В панорамната зала, чийто диаметър е 40 метра, се намира платно с размери 115 х 15 м и площ 2375 кв. м. То изобразява най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен - Третия щурм (11-12 септември 1877 г.). Застанал пред него, посетителят на Плевенската панорама се озовава в центъра на бойното поле, на най-високия хълм край града, на позициите на турската армия между редутите Кованлък и Иса-ага. Оттук се виждат градът и заобикалящите го хълмове, атакуващите руски и румънски полкове, отбраняващите се турски части, щабовете на двете войски.
Живописното платно в диорамната зала разказва за последния  бой за Плевен в долината на р. Вит на 10 декември 1877 г.
В заключителна зала се намират две картини, които илюстрират момента на капитулацията на Осман паша и зимното преминаване на Балкана от Руската армия. Военни униформи, оръжие и артилерийски принадлежности от Руско-турската война 1877-1878 г. допълват художествената експозиция тук.
Пос­то­ян­на­та ек­спо­зи­ция от оригинални ли­тог­ра­фии от края на ХІХ в., подредена в ротондата на Панорама "Плевенска епопея" обединява темата за Освобождението, представя моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и епизоди от националноосвободителните борби на българския народ. 

Освобождението на Плевен е преломен момент в хода на Руско-турската освободителна война. Руската армия, преодоляла най-тежкото препятствие по своя път, осъществява считаната за невъзможна от военните специалисти операция - зимно преминаване на Балкана. Само месец и половина след падането на Плевен турското правителство моли за мир и на 19 февруари (3 март) 1878 г. в Сан Стефано е подписан мирният договор между Русия и Турция, по силата на който България възстановява своята държавност.
 
Още за военната памет на Плевен - на http://panorama-pleven.com
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google