Забележителности От Трънско до Страната на изгряващото слънце

balgari.bg

От Трънско до Страната на изгряващото слънце

Освен солта още едно бяло злато на България е настанено в музейните зали.
Музеят на киселото мляко се намира в с. Студен извор, Община Трън. Организиран е в двуетажна къща в центъра на селото, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров.
На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на типична българска къща от средата на деветнайсети век. На втория етаж има библиотека и изложбена зала.
В библиотеката се съхраняват информационни материали за българското кисело мляко. Тук е първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски през 1905 г., тук са и последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно в университета Шиншу.
В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово мляко, промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт. Информационни табла описват историята на киселото мляко, технологията на домашното подквасване, превръщането на това заниманиев поминък, промишлените технологии за получаване на кисело мляко.
Музеят е открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването в Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, който предлага фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема "Киселото мляко - българското име на дълголетието", и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

Името на д-р Стамен Григоров е отпечатано на всяка кофичка кисело мляко, произведено в Япония с българска закваска. Компанията работи по патент вече 30 г., за което плаща по 250 хиляди долара годишно. В миналото с български закваски кисело мляко се е правело в още 20 страни.
 
Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google