Забележителности Руски камбани звънят над уникален храм край Дунав

balgari.bg

Руски камбани звънят над уникален храм край Дунав

Църквата "Света Троица" в Свищов се издига на най-високото място в историческия център на града. Дело е на Колю Фичето и представлява трикорабен четирикуполен храм с камбанария-кула над преддверието. Осветена е с тържествена служба на 19 септември 1867 г. Полуколони, свързани с фриз от "слепи" арки, разчупват строгата фасада на огромното здание, вълнообразни очертания смекчават силуета на храма. При този градеж за първи път самоукият строителен гений нарушава канона, изискващ към източната фасада да се прилепи малкото тяло на апсидата, и превръща цялата източна фасада в огромна апсида с вълнообразна форма, органично свързана с тялото на църквата. Шейсет прозореца пропускат слънчевата светлина през различните части на деня, за да бъдат огрявани различни икони.
В строежа на свищовската "Света Троица" Колю Фичето интерпретира по напълно новаторски начин пространството, като поставя началото на цял етап в развитието на архитектурата по българските земи.
Иконостасът на храма е изработен от известния майстор Антон Пешев - Дебралията, в периода 1870-1872 г. Много от иконите са дело на Николай Павлович.
В храма са служили първият български екзарх Антим I - през 1872 г., през същата година - първият търновски митрополит Иларион Макариополски, през 1889 г. - епархийският архиерей митрополит Климент (Васил Друмев). Шестте камбани, монтирани на построената в периода 1883-1886 г. камбанария, дело на майстор Генчо Новаков, са дар от император Александър Втори.
Храмът, както и иконостасът са обявени за паметници на културата с национално значение.

Още за църквата с въртящите се колони - на www.indigovo.info
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google