Забележителности Древна цивилизация се покланя на скали - костенурки

balgari.bg

Древна цивилизация се покланя на скали - костенурки

Уникални скални обекти в Източните Родопи привличат вниманието на учените. Тук е имало цивилизация преди 7000 години, твърдят проф. Ана Радунчева, д-р Стефанка Иванова, геофизикът инженер Мария Златкова.
Непознатата досега древна цивилизация е имала изумителни металургични умения и астрономически познания. Паметниците, оставени от тях, предхождат с няколко хилядолетия издигането на египетските пирамиди, създаването на големите градове в Месопотамия и Стоунхендж.
Някои от скалните светилища в Родопите са създадени още през VII-VI хилядолетие пр. Хр. Цялостната светилищна система се създава през втората половина на каменно-медната епоха (V-ІV хилядолетие пр. Хр.) - повече от 2 хилядолетия преди траките да заселят нашите земи.
Древните, потърсили нов дом на Балканите, тръгвайки от Мала Азия, градели селищата си в равнината, а свещените си места - в планината.
На места светилища са естествени скални образувания, наподобяващи животни или човешки фигури, други са били "доработвани" от човешката ръка, а някои са изцяло дело на човека. Скалните светилища имат няколко елемента - скални ниши, басейни, пещери, стълби, олтари, тронове. Две еднакви светилища няма.
1200 трапецовидни ниши има в района на Източните Родопи. Създадени са в скали по поречието на реките така, че да се виждат от посоката, от която са идвали хората, и от от възможно най-голямо растояние. Направени са под навес или козирка, стените им са полирани. В повечето случаи под нишите има естествени или изкуствени пещери. Тези ниши най-вероятно представляват вид писменост.
Според учените в Родопите са се добивали злато, мед, полускъпоценни камъни, а естествените пещери са служели за подслон на работниците. В някои от тях са намерени керамични фрагменти и каменни оръдия на труда.
Големият брой праисторически скални паметници определят Родопите като свещена планина и грандиозен паметник на праисторическата религия.

На снимката: Скални "костенурки" край село Фотиново
 
Източник: e-vestnik.bg
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google