Забележителности Отец стопанисва сам света обител

balgari.bg

Отец стопанисва сам света обител

Шумският манастир "Свети Архангел Михаил" се намира в землището на село Шума, на 40 километра западно от столицата. Манастирът се издига в северното подножие на планината Чепън, в непосредствена близост до Лопушна - една от махалите на Шума.
Обителта е основана през единайсети век. След разрушаването си манастирът е възобновен през деветнайсети век благодарение на видението на едно момче. Българите първоначално не му повярвали, но турците решили да проверят и като видели, че наистина има останки от стар манастир, разрешили възстановяването.
Манастирският комплекс се състои от църква, жилищни и стопански сгради. Югозападната половина на манастирския двор представлява некропол. Възрожденският манастирски храм "Св. архангел Михаил" е разположен почти в средата на дворно пространство с петоъгълна форма.
Църквата е малка, едноапсидна и еднокорабна, с полуцилиндрично засводен наос и двускатен покрив. Строена е върху основите на доста по-голям стар средновековен храм, открит при ремонта на плочника западно от църквата. Градежът - с подчертан живописен ефект, е изпълнен от дялани камъни, споени с хоросанов разтвор. За уравновесяване на арково разпъващите усилия от цилиндричното засводяване са използвани метални обтегачи с ковани глави. Подпокривният корниз е оформен с бигор.
Входът на църквата е от запад и е интересен с каменната си арка, украсена с типичната за българското възрожденско изкуство пластика. Използвани са релефни мотиви - розети, стилизирани цветя, човешка фигура, кръст, от лявата страна на който е издълбан ислямски полумесец със стилизиран цвят. Тук е издълбана годината 1863. Над каменната арка на входа се намира патронна ниша с живописно изображение на Архангел Михаил.
Стенописите в храма са от XVI-XVII в., с обичайните големи медальони на Иисус Христос и ангели в свода. Голяма част от иконите в иконостаса са дело на възрожденски майстори от Югозападна България.
В двора на манастира има пет оброчни кръста - един е пред западната фасада, а останалите четири - на полянката южно от храма.
В южния ограден зид са запазени основите на камбанария, издигната през 1891 г. Източно от църквата е изградена манастирската чешма с два бронзови чучура под православен кръст и дарителски надпис.
Шумският манастир е постоянно действащ, но без монаси. Стопанисва го отец Иван, който живее тук от 1997 г. Обителта е обявена за паметник на културата от местно значение.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google