Забележителности Книжовно средище в непристъпно кътче

balgari.bg

Книжовно средище в непристъпно кътче

Черепишкият манастир "Успение Богородично" се намира на 29 км от Враца, в уникалното със своето многообразие на природни форми и забележителности Искърско дефиле.
Строен е по времето на управление на Иван Шишман (1371-1393 г.), за което свидетелства документ, съхраняван в Църковния исторически и археологически музей в София. В периода на османското владичество светата обител е многократно разрушавана и опожарявана. В края на шестнайсети век е реконструирана от свети Пимен Софийски.
През Възраждането Черепишкият манастир се превръща в просветно средище. Създадено е килийно училище, писани са и са преписвани богослужебни книги, жития и евангелия. Оттогава датират реликви като Черепишкото евангелие, подвързано през 1512 г. със златни корици и украсено с библейски сцени, както и евангелието на монах Данаил и създадената от Якоб Книга на апостолите. През 1797 г. в обителта намира убежище Софроний Врачански. В периода 1872 - 1876 г. манастира е посещаван и от членове на Врачанския революционен комитет и представители на БЦРК. В близост до Черепишкия манастир е местността Рашов дол, където се развива последното сражение на част от Ботевата чета, предвождана от Георги Апостолов.
Манастира "Успение Богородично" Вазов посещава през 1889 и 1907 г., а през 1897-а тук идва и Алеко Константинов, като по-късно увековечава обителта в пътеписа "Българска Швейцария".
Недалеч от манастира са открити останки от стари християнски храмове. Живописните постройки на светата обител, повечето от които вдигнати към 1836 година, са дело на игумен Йосиф. Сред тях се откроява църквата "Свети Георги", която въпреки многобройните преустройства е запазила първоначалният си вид от 1612 година.
Уникални са част от стенописите от деветнайсети век, изписани от поп Йоаникий, както и костницата, "увиснала" от стръмна скала върху една от сградите. Сред забележителностите в храма на манастира е иконостас с изящна дърворезба и плащаница, извезена през 1844 година.

 

Как да стигнете до обителта - на www.bulgarianmonastery.com

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google