Забележителности Къде бие камбана за живота на Земята

balgari.bg

Къде бие камбана за живота на Земята

Горнооряховският манастир "Свети пророк Илия" се намира на около километър от града, в живописна местност под връх Камъка, символ на Горна Оряховица. Основан е през тринайсети век, по време на Втората българска държава. Когато българските земи са завладени от турците, обителта е опожарена и изоставена.
Проучванията на руини започват в началото на XX век - през 1908 година арабаджийският еснаф в града прави разкопки и открива основите на манастирската църква. Размерите й са 8 на 4 метра. Зидове, широки повече от метър, са ограждали двора на манастира през Средновековието. Икона на света Богородица, открита при разкопките, е датирана към шестнайсети век. Тази икона на Божията майка и днес се намира в църквата на манастира.
Родолюбивите горнооряховчани събират пари, за да възстановят светинята. През 1937 г. върху основите на старата църква стъпва новосъграденият храм, чието строителство завършва на следващата година, а през 1940-а, на 22 септември, храмът е осветен.

Година по-късно горнооряховчани, пак с дарения, купуват от Чехия месингова камбана за църквата на "Свети пророк Илия". През 70-те години на XX век храмът е изографисан.
Свети Илия се счита за покровител на Горна Оряховица, Илинден, 20 юли, е храмов празник на обителта.
През 1973 година манастирът "Свети пророк Илия" е обявен за паметник на културата от национално значение.
Градът е почетен член на Световното движение "Екофорум за мир". От 1995-а, когато на 24 и 25 октомври тук се провежда международен форум "Камбана за живота на Земята", всяка година манастирската камбана на "Свети пророк Илия" се присъединява към гласа на камбаните във всички градове - членове на екофорума.
 
Източник: www.bulgariainside.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google