Забележителности "Жив" музей обитават ловчанлии

balgari.bg

"Жив" музей обитават ловчанлии

Архитектурно-историческият резерват "Вароша" в Ловеч е разположен на десния бряг на Осъм. Покритият мост на Колю Фичето, както и няклоко сгради близо до него на левия бряг на реката допълват уникалния ансамбъл. "Вароша" е създаден през 1968 година, реставрирани и съхранени св него са над двеста паметника с архитектурна и историческа стойност.
Живописните къщи на "Вароша" са прекрасни образци на българската възрожденска архитектура. Разположени в малки парцели сред рози, люляци, бръшлян и здравец, оградени с високи каменни дувари, които се издигат над тесни стръмни улички, домовете на заможните ловешки търговци са строени между 50-те и 70-те години на XIX век. Тогава Ловеч е едно от най-големите средища на търговията и занаятите в българските земи.
Характерна особеност на ловешкото възрожденско строителство е, че за разлика от другите богати български селища от този период тук липсват работилници или дюкянчета в домовете. Това се дължи на факта, че за занаятчийска и търговска дейност в Града на люляците се използвали изключително чаршийската улица и Покритият мост.
На територията на архитектурно-историческия резерват "Вароша" са разположени и други обекти, свързани с българската история и традиции. Тук се намира музеят на Васил Левски, който съхранява фотокопие на личното тефтерче на Дякона, голяма колекция от негови вещи и единствения му оригинален портрет. Над живописното кварталче, край древната крепост Хисаря, се извисява паметникът на Апостола, най-големият у нас.
Две от ловешките църкви също са тук - строената през 1535 година "Света Неделя" и издигнатата през 1784-та "Успение Богородично". И в двата храма се съхраняват ценни книги и ритуални предмети.
В резервата има Етнографски комплекс, представящ автентичния бит в две къщи от първата половина на XIX век. На "Вароша" могат да се видят старата градска баня, сградата на училището "Йосиф I", където е написан текстът на химна "Върви, народе възродени", Владишкият конак, домовете на много революционери.
"Вароша" не е музей на открито, а живо селище, чиито къщи приютяват стопаните си и техните гости, предлагат произведения на различни занаяти и, разбира се, прочутото бяло сладко, с което тукашните майстори се прославили в цялата страна.

Източник: http://sever.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google