Забележителности Паметник оцелява при земетресение, обръща се на изток

balgari.bg

Паметник оцелява при земетресение, обръща се на изток

На 28 май 1876-а увисва на бесилото военният ръководител на Първи (Търновски) революционен окръг Георги Измирлиев - Македончето. Смъртта си героят намира в Горна Оряховица, където учителства и подготвя бунта, който така и не избухва.
Девет дни по-късно Георги Бошнаков, член на горнооряховския революционен комитет, събира средства от жителите на града и купува надгробен камък, който слага там, където е погребан героят - край южната страна на църквата "Света Богородица".
През 1882-ра в града се учредява Инициативен комитет за честване делото и гибелта на Георги Измирлиев.
На 5 септември 1891 година Стефан Стамболов прави първата копка на бъдещия монумент. Полага се основният камък. Мраморният пиедестал е по проект на Ото Хорейши, издигнат е две години по-късно.
Безпаричие съпътства изграждането на паметника. Той се гради с волни пожертвования на горнооряховчани, но и държавата помага - веднъж Народното събрание отпуска 5000 лева, втори път Каравеловото правителство осигурява финансово гравирането на надписа.

През 1897-а дори е отпечатана благотворителна пощенска картичка, която апелира да се събират средства за благородното дело. Надписът й гласи: "Дарихте ли за паметника на храбреца?"
Чак през 1909 г. новоучреден Строителен комитет към местното читалище "Напредък" обявява конкурс за изработването на монумента. Печели го художникът Марин Василев, автор и на паметника на Левски в Карлово.�
На 6 септември 1910 година с осемчасово тържество, на което присъстват премиерът Александър Малинов, както и майката и братът на Георги Измирлиев, паметникът е тържествено осветен.
Но само две години и половина по-късно, на 1 юни 1913 година, мощно земетресение срива Горна Оряховица. 80 на сто от сградите рухват.
Паметникът на Македончето оцелява, но се извърта с 45 градуса и се обръща на изток. Постаментът обаче си остава в първоначалната посока, само бронзовият бюст, монтиран върху каменна основа, се измества.
По-късно, когато възстановяват града си, горнооряховчани решават да уважат посмъртната воля на героя и обръщат и постамента на изток.

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google